Akcie ve světě  |  14.08.2001 11:14:06

Polovodičové tituly opět vytáhly technologické papíry výše

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Úterý 14. srpna 2001

Spojené státy



Polovodičové tituly opět vytáhly technologické papíry výše, investiční veřejnost však nákupní euforii nepropadá.

Spojené státy

Obchodování v novém týdnu začalo spíše v pozitivním tónu, zejména díky pátečnímu poklesu technologií a upgradu polovodičových titulů společností Goldman Sachs. Nasdaq Composite tak dokázal poprvé po sedmi seancích posílit, ostatní akciové indexy nezaznamenaly téměř žádné změny.

Investiční banka Goldman Sachs zvýšila investiční ratingy několika polovodičovým titulům. Podle analytiků společnosti již nejsou odvětvová data všeobecně negativní a ke zlepšení fundamentálních hodnot by mělo pravděpodobně dojít během čtvrtého čtvrtletí. Oživení by měly být nejblíže oblasti PC a handsetů, optimismus GS je ovšem limitovaný u výrobců zaměřených na datovou komunikaci a telekomunikační oblast vůbec (např. Xilinx, Altera, Lattice Semiconductor). Do seznamu doporučovaných akcií byly přidány a upgradovány tituly Intel, Analog Devices a Maxim Integrated Products, rating byl zvýšen titulu Linear Technology (na „market outperform“).

O pokles indexu DJI se víceméně postaral Wal-Mart. Analytička J.P.Morgan Securities doporučila tyto akcie prodat a očekává, že při oznamování čtvrtletních výsledků, což by mělo být dnes, poskytne vedení společnosti obezřetnější predikce budoucích zisků. Očekávání ohledně zisku za účetně 2Q01 je 37 centů na akcii.

AOL Time Warner bude snižovat počet zaměstnanců ve své internetové části, načasování a rozsah propouštění není ovšem znám. Jde již o druhé kolo propouštění této společnosti od počátku roku. Uvedený krok lze hodnotit jako snahu managementu dosáhnout stanovených finančních cílů pro letošní rok. Ačkoliv cena akcií AOL Time Warner včera poklesla téměř o 3 %, lze postup vedení firmy chápat spíše jako zefektivňování nežli restrukturalizace chápána ve smyslu „nouzového“ řešení v době hospodářského poklesu.

PepsiCo, která nedávno provedla akvizici Quaker Oats, nyní z této transakce očekává vyšší synergický efekt. Původní odhady úspor nákladů a nových příjmových příležitostí byly společností stanoveny na 230 mil. USD, nyní vedení predikuje až 400 mil. USD, především díky úsporám nákladů na prodej. Vedení společnosti dále potvrdilo, že celoroční cíl EPS 1,65-1,66 USD bude s nejvyšší pravděpodobností splněn, ovšem zopakovalo očekávaný růst zisků 13-14% tempem v letech 2002-2005 a dlouhodobý roční růst tržeb na úrovni 7 %.

Dnes budou oznámeny maloobchodní tržby za červenec. Očekávání dle Reuters jsou - 0,2 %, prodeje vyjma aut + 0,1 %.

Česká republika

Úřad pro hospodářskou soutěž dle dnešní MF Dnes hodlá dvěma největším českým mobilním operátorům udělit pokutu ve výši 30-50 mil. CZK za znevýhodňování konkurence vysokými cenami hovorů do sítě Oskar. Je pravděpodobné, že se oba operátoři odvolají a pokuta nebude tak vysoká. Vyšetřování obou společností antimonopolním úřadem není novou informací, nicméně rozhodnutí antimonopolního úřadu je jistě negativní zprávou pro akcie. Akcie telekomunikačních firem jsou však v posledních měsících více pod tlakem celosvětového vývoje telekomunikačních akcií a proto nepředpokládáme zvlášť dramatický dopad na cenu akcií českých telekomunikačních firem.

Ceny průmyslových výrobců v červenci meziměsíčně poklesly o 0,1 %, zatímco očekávání trhu se pohybovalo na úrovni +0,2 %. Důvodem je zejména pokles cen ropy. Meziroční růst PPI tak dosáhl 3,0 %, což poskytuje relativně neutrální inflační výhled. Mírný pokles zaznamenala i problémová složka cen zemědělských výrobců, jejíž meziroční cenový nárůst dosahuje 14,1 % (16,5 % v červenci). Červencové výsledky hodnotíme jako příznivé, celkově však s majoritním vlivem externích faktorů mimo českou ekonomiku, jakým je i cena ropy. Mírné zpomalení růstu v oblasti cen zemědělských výrobců (v současnosti dle našeho názoru nejrizikovější oblast budoucího cenového vývoje) je sice potěšující, ovšem trend zůstává nadále nepříznivý. Červencová čísla však celkově nezhoršují (nezvyšují) inflační výhled a nevyvolávají nutnost reakce ČNB.

Průmyslová produkce v červnu vzrostla meziročně o 3,7 %, zatímco konsensuální očekávání trhu dle agentury Reuters znělo + 4,7 %. Červnové číslo zaostává za průměrem od počátku roku, neboť průmysl za toto období vzrostl v průměru o 8,5 %. V letních měsících tak nadále pokračuje zpomalování průmyslu, částečně ovšem díky zvyšující se srovnávací základně roku 2000. Červen přinesl další zmenšení rozdílu mezi tempem růstu produktivity práce a růstem mezd. Od počátku roku rostla produktivita práce v průmyslu v průměru o 6,7 % zatímco reálné mzdy se zvýšily o 2,5 %, v červnu však rozdíl tvořil pouze 2,6 procentního bodu. Pro českou ekonomiku by nebylo zaostávání produktivity za reálnými mzdami nic nového. V roce 1996, právě jako důsledek předbíhání mezd před produktivitou, vzrostl schodek zahraničního obchodu až k 160 mld. . a vývoj si vynutil výrazné zásahy do ekonomiky. Vývoj v roce 2001 naznačuje určité paralely, ale zahraniční nerovnováha je vyvažována přílivem přímých zahraničních investic. Nastolený trend v průmyslu si zaslouží zvýšenou pozornost a pakliže by nedošlo k jeho zvratu (nepředpokládáme přílišnou pružnost mezd směrem dolů) nelze ani očekávat zastavení růstu schodku v zahraničním obchodu ČR (obdobná situace totiž panuje i v jiných odvětvích ekonomiky).

Evropa

Akcie společnosti Deutsche Telekom klesají v důsledku obav, že v příštím měsíci, poté co vyprší doba, kdy akcie nemohou prodat bývalí akcionáři Verizon Communication, se na trhu objeví další akcie. Celá transakce související s převzetím americké společnosti znamená pro akcie DT ztrátu hodnoty, neboť mimo negativní cenové dopady fúze bylo vydáno i 1,2 mld. nových akcí, což má za následek naředění zisků a tedy i pokles ceny.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

14.08.2014Finanční tituly vytáhly pražskou burzu do plusu Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688