Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  02.08.2001 11:02:28

Akcie: Další ztráty akcií Českého Telecomu prohloubily propad celého trhu. Index PX-D ve středu propadl.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 2.8.2001

      Komentář k trhům

       Další ztráty akcií Českého Telecomu prohloubily propad celého trhu. Index PX-D ve středu propadl o 2,9% na 961,6 bodu. Český Telecom ve středu ztrácel více než 14%, když pohyb jeho akcií byl umocněn nízkou likviditou trhu a realizací „stop loss" a „margin calls". Nicméně na hladině okolo 280 se již objevili kupci a ti pomohly akciím Telecomu svoje ztráty částečně korigovat na 9%. Český Telecom uzavřel na úrovni 294,8. Výraznější ztráty zaznamenaly akcie České spořitelny a Unipetrolu. Ty poklesly o 1,1% respektive o 1,4%. Naopak, výrazně se dařilo akciím ČEZu, který v úterý oznámil velmi dobré výsledky hospodaření. ČEZ ve středu zaznamenal největší procentní přírůstky, když posílil o 1,8%. Aktivita okolo akcií Telecomu pomohla nárůstu objemu obchodů na 751m, což výrazně překračuje trend z minulých měsíců.

       Trh by dnes mohl částečně zkorigovat svoje ztráty. Nicméně, vzhledem k nízké aktivitě se může trend změnit.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie prošly včera smíšeným vývojem. Index Nasdaq včera výrazně posílil o 2,0% tažen zájmem investorů o akcie společností z polovodičového sektoru. Ty reagovaly na zlepšení investičního doporučení bankou Merril Lynch. Naopak, blue-chipy včera ztrácely když DJIA oslabil o 0,12%. Prodeje společností „staré ekonomiky" způsobily horší čísla NAPM. Výrazně oslabily akcie GE a Lucentu. Dnes budou oznámeny Factory orders, tedy další významný indikátor americké ekonomiky.

       Německé akcie včera oslabily, index Dax ztratil 0,4%. Na poklesu trhu se nejvíce projevily akcie Deutsche Bank a Deutsche Telecom. Akcie největší německé banky ztrácely poté co banka oznámila nejhorší výsledky ve své historii. Akcie Deutsche Telecomu pokračovaly v poklesu poté co oznámila horší výsledky. Trh také reagoval na zprávy, že společnost má zájem získat podíl v Telecom Italia. Trh však očekává, že by se jednalo o velmi drahou akvizici. Naproti tomu, výraznější ztráty trhu byly redukovány posilováním technologií v reakci na zlepšení investičního doporučení. Dnes se očekává, že akcie technologických společností Infineon a Siemens a také výrobců automobilů pomohou německým trhům výše.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      

       Zástupce Horního Rakouska Radko Pavlovec uvedl, že ČEZ by musel investovat dodatečných 5-10mld pokud prohraje žalobu, která byla proti němu uvalena u soudu v Linzu. ČEZ by musel investovat 5mld pokud bude donucen upravit souběžné vedení potrubí páry a vody. Vyšší varianta by nastala pokud by ČEZ musel investovat do nové turbíny. Nicméně, právníci ČEZu uvedly, že bude pro Rakušany velmi těžké dokázat že technologie použitá v Temelíně není dostatečně moderní, je nebezpečná a ohrožuje práva Rakouska.


       Jakkoliv je žaloba představiteli ČEZu zlehčována,dovedeme si představit že může v nejhorší variantě znamenat zpoždění privatizace společnosti což je velmi citlivý signál. Navíc, pokud ČEZ soud prohraje, což v současné době považujeme za nepravděpodobné, znamenalo by to další investice a prodloužení dostavby Temelína a také zdržení privatizace. Celkově došlo k výraznému nárůstu politického rizika. Na druhou stranu se za doby působení nového managementu výrazně zlepšila fundamentální situace společnosti.

      

       Philip Morris ČR

      


       Společnost oznámila pololetní výsledky podle CAS. Společnost oznámila vysoký nárůst tržeb a také výrazné zlepšení na provozní úrovni a v oblasti čistého zisku. Růst byl tažen několika faktory. První pololetí loňského roku bylo pro společnost velmi slabé vzhledem k předzásobení obchodníků na konci roku 1999 a programu milénium. Celkově výsledky potvrzují, že společnost patří mezi nejlépe řízené společnosti v ČR s velmi dobrým marketingem a věrností ke značce, které spolu s jeho defensivní povahou tvoří akcie společnosti velmi dobrou investici.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688