Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  31.08.2001 10:03:23

Akcie: Podobně jako v předchozích dnech se ani ve čtvrtek pražská burza nevymanila ze závislosti na...

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 31.8.2001

      Komentář k trhům

       Podobně jako v předchozích dnech se ani ve čtvrtek pražská burza nevymanila ze závislosti na okolních trzích. Obchodování bylo po celý den velice klidné jelikož všichni účastníci trhu vyčkávali na výsledek zasedání ČNB a ECB. Index PX-D uzavřel čtvrteční obchodování poklesem o 0,8% na 940,1 bodu a tedy plně v souladu s trendem na zahraničních trzích. Ve čtvrtek oslabovaly všechny tituly pražské burzy v čele s Unipetrolem. Ten ovšem opět ztrácel za absolutního nezájmu investorů. Český Telecom, Komerční banka a Česká spořitelna shodně oslabily o 0,9%. ČEZ a České radiokomunikace poklesly o 0,6% respektive o 0,4%.

       Dnešní vývoj na trhu bude zcela jednoznačný, směrem dolů.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie se včera propadly téměř na nejnižší hodnotu za posledních pět měsíců. Na trhu opět převážily obavy z prohlubující se ekonomické recese, která by se měla negativně podepsat i na pokračujícím zhoršování hospodaření společností. Index DJIA včera oslabil o 1,7% a uzavřel opět pod úrovní 10000 bodů. Index Nasdaq včera propadl o 2,8% v reakci na varování řady významných společností. Včera k tomu přistoupily společnosti Sun Microsystems, Advanced Micro Devices, Dell Computer, Corning a Altera. Investoři proto poptávali akcie defensivních společností ze sektoru tabáku, nápojů, potravin, restaurací. Mezi nejaktivněji obchodované patřily akcie Philip Morris. Dnes bude velmi klidné obchodování jelikož většina trhu bude na dovolené před prodlouženým víkendem. Chicagský PMI a factory orders budou představovat relativně zajímavé údaje.

       Německé akcie včera výrazně ztrácely, index Dax se propadl o 2,7%. Největší ztráty trhu způsobily technologické tituly v čele se Siemens, Infineon a Epcos. Svůj pozitivní vývoj otočily i akcie Deutsche Telecomu. Ten původně posiloval jelikož se na trhu spekulovalo, že France Telecom a jeho divize Orange oznámí velmi dobré výsledky hospodaření což zlepšilo sentiment k tomuto sektoru. Nicméně, jeho akcie uzavřely ve ztrátě poté co ECB snížila úrokové sazby o 25bps. Na trhu převážily obavy, že se horší ekonomická situace v Evropské unii, což přimělo ECB k tomuto kroku. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Munich Re, která oznámila velmi dobré výsledky hospodaření. Dnes se očekává, že německé akcie budou pokračovat ve svém poklesu. Ztrácet by měly akcie Infineonu poté co varovala další společnost z jeho oboru podnikání.

       Komentář ke společnostem

       Komerční banka

       Zástupci francouzské Societe Generale a FNM se včera setkaly aby projednali možnosti uspíšení platby za privatizaci Komerční banky. Podle Hospodářských novin, privatizační smlouva údajně obsahuje pět podmínek, které musí být splněny předtím než SG zaplatí kupní cenu. Jedná se o povolení všech dozorových institucí včetně ČNB, Komise pro cenné papíry, ministerstva financí a ÚOHS. Nicméně, jako nejvíce problematická se jeví podmínka, že kupní cena bude zaplacena poté co dojde ke spojení pražské pobočky Societe Generale a Komerční banky, které může údajně trvat až do listopadu.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688