Akcie ve světě  |  29.06.2001 22:56:54

Zatímco Nasdaq dále rostl, akcie tradiční ekonomiky zaváhaly

V poslední seanci tohoto týdne pokračovaly zejména technologické akcie napříč celým trhem ve své spanilé jízdě vzhůru. Do červených čísel se však v závěru páteční seance propadl index newyorské burzy Dow Jones. Určitým zklamáním byla dnes, tedy v pátek, zveřejněná finální revize růstu hrubého domácího produktu za první čtvrtletí, který činil 1,2 %, což byl pokles z dříve odhadovaných 1,3 %. Investoři však upírají své zraky především k tomu, že ekonomika a hospodářské výsledky společností by na tom již ve druhém pololetí letošního roku měly být o něco lépe. K nárůstu sebevědomí investorů v tomto týdnu nejvíce přispělo již šesté snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému (Fed) a úspěch Microsoftu u odvolacího soudu, který zřejmě znamená definitivní zažehnání dříve navrhovaného rozdělení společnosti na dvě části.

Dění v sektoru tradiční ekonomiky bylo v pátek do značné míry determinováno vývojem okolo navrhované fúze mezi společnostmi General Electric (GE) a Honeywell (HON), které jsou obě komponenty indexu Dow Jones. Ani další ústupky ze strany Honeywellu, který nabídl snížení ceny za převzetí o $1 mld., zřejmě nepřesvědčí evropské regulační orgány, aby této fúzi daly zelenou. Zatímco akcie GE skončily seanci s nepatrným přírůstkem, konkurenční HON se propadl o téměř 10,0 %.

Ještě před otevřením trhu přišel s počátečním doporučením „Accumulate“ na akcie biotechnologické společnosti Biogen (BGEN) brokerský dům AG Edwards. Cílový 12-18 měsíční kurz pak stanovil na $65. Broker se domnívá, že předchozí reakce trhu na špatné zprávy byla přehnaná a akcie se v průběhu již zmíněného období zotaví. Měly by jim k tomu napomoci připravované nové produkty, u nichž očekává, že budou mít na trhu úspěchu. Od některých společností však zazněla další varování. Jednou z nich byl výrobce komunikačních čipů PMC-Sierra, který ve čtvrtek po uzavření oficiálních trhů oznámil, že tržby za druhé účetní čtvrtletí budou nižší, než se očekávalo, což se projeví také na větší než dříve odhadované ztrátě. Přibližně jednoprocentní propad však zaznamenaly též akcie softwarového gigantu Microsoft. Analytik brokerského domu Merrill Lynch Henry Blodget se domnívá, že včerejší rozhodnutí advolacího soudu bude mít jen omezený pozitivní dopad na společnost. Podle něj je nutné zdůraznit, že skutečnost, že firma má monopolní postavení na trhu operačních systémů a že některé její praktiky byly ilegální, zůstává stále v platnosti. Toto rozhodnutí je přitom podle jeho názoru v současném kurzu akcií již z velké části zahrnuto.

Petr Volráb

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688