TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  18.10.2010 15:25:05

Propadák stran vládní koalice má na svědomí premiér Nečas, píše Paroubek

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Svou šanci na zisk více voličů a lepší výsledek v senátních a komunálních volbách promarnil pravicovým stranám premiér Petr Nečas (ODS) tím, že odmítl přijatelný kompromis s předáky odborů. Na svém webu Vaševěc.cz to v pondělí napsal expředseda ČSSD Jiří Paroubek.

"Ještě počátkem tohoto týdne měly vládní strany jistou šanci na lepší výsledek v senátních volbách a ve volbách do zastupitelstev statutárních měst. Tu šanci však premiér Nečas promarnil tím, že odmítnul s předáky odborů dojít k přijatelnému kompromisu," napsal Paroubek. Vládě se podle jeho názoru podařilo v několika posledních týdnech před volbami postavit si proti sobě početné skupiny střední třídy, především pak veřejných zaměstnanců. "To zcela jistě posílilo volební výsledek ČSSD v Praze a statutárních a dalších větších městech," napsal.

Expředseda sociální demokracie nevidí žádné velké překvapení v tom, že v komunálních volbách nejvíce uspěla místní sdružení nezávislých kandidátů, která získala přes polovinu z rozdělovaných 62 178 mandátů. "Z velkých politických stran nejvíce hlasů získala ČSSD díky tomu, že se stala nejsilnější stranou ve většině statutárních měst," píše. Socialistům prý pomohla i výrazná ztráta pozic ODS proti roku 2006.

"Tam, kde existuje pravicová většina, však nemusí být ČSSD vůbec v městské radě, byť je třeba nejsilnější stranou ve volbách. Může nastat stejný efekt jako po květnových sněmovních volbách," varuje bývalý šéf strany.

Paroubek také vyzdvihl vítězství TOP 09 v hlavním městě i prohru Věcí veřejných. Ta podle něj byla naprostým fiaskem.

"Pokud jde o Senát, jestliže jsem analyzoval číselné údaje dobře, ve velké většině volebních obvodů si udržují v souhrnu hlasů majoritu voličů pravicové vládní strany nad levicovými. V případě komunistických voličů lze však očekávat téměř jistě jejich angažmá ve druhém kole senátních voleb ve prospěch sociálnědemokratických kandidátů. V tom si tak úplně nemohou být jisti pravicoví kandidáti.," předpovídá Paroubek.

Ukázal na obvody, kde má ČSSD nejlepší výchozí pozici pro druhé kolo voleb. Jsou jimi Kutná Hora, Bruntál, Olomouc, Hodonín a Brno-venkov.

"Tyto volby, především pak volby do statutárních měst, ukazují krizi ODS. Ta se stává krizí chronickou. Politické spektrum zejména na pravici se tak dále rozostřilo," napsal Paroubek. "Hubené vítězství" ve sněmovních volbách není podle něj důvodem k hysterii, ani důvodem k nějaké zásadní změně politické linie ČSSD. "Chce to klid, i když politická linie a program nenesou momentálně žádoucí výsledek. ČSSD jde dlouhodobě správnou cestou," uzavřel Paroubek.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Politika a události:

Po 19:56  The squall line continues through US National Weather Service (weather.gov)
Po 18:42  Timing of the squall line to our west US National Weather Service (weather.gov)
Po 17:58  A tornado watch has been issued for parts of Florida until 7 PM EDT US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688