Akcie ve světě  |  16.07.2001 16:40:58

Přichází klíčový týden z hlediska hospodářských zisků korporátního sektoru.

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 16. července 2001

Spojené státy



Přichází klíčový týden z hlediska hospodářských zisků korporátního sektoru.

Spojené státy

I přes varování některých technologických společností a ne příliš pozitivní makroekonomická data americké akcie v pátek mírně vzrostly.

Tržby v maloobchodě vzrostly v červnu o 0,2 %, což je o 0,1 procentního bodu méně, než jaká byla konsensuální očekávání. I tak se jedná o druhý růst tržeb v řadě, což naznačuje zlepšující se spotřebitelská sentiment. Při očištění o prodeje automobilů však čísla příliš optimisticky nevypadala (-0,2 %). I přes tuto skutečnost akcie retailových prodejců patřily v pátek k úspěšnějším.

Zveřejněný index výrobních cen za červen naznačil, že americká ekonomika se nemusí obávat inflačních tlaků. Červnový propad o 0,4 % je největším za poslední dva roky. Data prospěla především dluhopisům.

V tomto týdnu budou oči investorů sledovat především další vývoj v Argentině, což bude důležité především pro emerging markets, ale také řadu zveřejňovaných hospodářských výsledků společností a v neposlední řadě také středeční projev Alana Greenspana. Je pravděpodobné, že do středy bude akciový trh opatrný a nelze tedy očekávat výraznější trend. Tento týden bude patřit rovněž k nejvýznamnějším v oblasti zveřejňování výsledků. Své ekonomické výsledku budou zveřejňovat společnosti jako Citigroup, Nokia, Biogen, Pfizer, Merrill Lynch, AOL, Flextronics, Intel, apod. Za celý index je za 2Q očekáván 18% propad zisků, ve čtvrtém čtvrtletí je však počítáno již s 3,7% růstem. Za celý rok by pak zisky měly poklesnou o 6,7 %, přičemž se jedná o první meziroční propad od roku 1991. V roce 2002 je očekáván růst 19,2 %.

Společnost Pharmacia po zavření trhu jednak potvrdila svůj výhled na 20 % růst zisků v roce 2001, ale také oznámila, že agentuře FDA, která schvaluje léky, požaduje dodatečné údaje o novém léku na tišení bolesti. Vzhledem ke skutečnosti, že tento krok FDA, znamená faktické oddálení schválení léku, akcie společnosti reagovaly na tuto zprávu poklesem zhruba o 5 % (po zavření trhu). Společnost však upozornila, že významnost léku z hlediska tržeb je velmi malá a dopad na zisky by měl být minimální.

Reakce na oznámené výsledky společnosti Juniper Networks byla spíše pozitivní – objevily se dokonce upgrades na akcie společnosti (Robertson Stephens), ovšem s upozorněním, že se jedná skutečně o dlouhodobé doporučení a je tedy možné, že je předčasné. Některé další analytické společnosti však upozornily, že nelze vyloučit, že Juniper v posledních měsících ztratil tržní podíl. Ve čtvrtek oznamované zisky splnily redukovaná očekávání a společnost předpovídá mírné oživení v tržbách v závěru roku. Názory analytiků, zda se poptávka po produktech společnosti i jejích konkurentů zvýší, se však liší - Robertson Stephens očekávají nutnost investic do routerů, naopak MSDW nebo ML jsou opatrnější a nepředpokládají nutnost upgradů serverů až v horizontu několik čtvrtletí.

Naopak ne příliš optimistické sdělení společnosti AMD ohledně možné provozní ztráty v příštím čtvrtletí i možné nadcházející cenové válce mezi výrobci čipů vyvolalo spíše negativní reakci trhu. Celý polovodičový sektor byl rovněž pod tlakem ziskového varování společnosti Rambus. Příčinou problémů je dle společnosti slabá poptávka, ale také rostoucí náklady na soudní spory.

Přisouzení pořadatelství olympijských her Číně se pozitivně projevilo na čínských akciích obchodovaných v USA, ale také na akciích amerického Qualcommu. Tento inovátor v oblasti bezdrátové komunikace je dodavatelem technologie pro druhého největšího čínského mobilního operátora.

Česká republika

Rozhlasová stanice BBC v pátek uvedla, že německý kabinet schválil v tomto týdnu stanovisko, v němž poukazuje na údajná bezpečnostní rizika Temelína. Podle BBC německá vláda v tomto dokumentu vyzývá Česko, aby Temelín vyřadila z provozu. Čeští političtí představitelé však existenci takového dokumentu popírají. Německá společnost E.ON již tisku potvrdila, že od počátku měsíce neodebírá od ČEZu elektrickou energii. Požadavek německé vlády nelze brát na lehkou váhu, ovšem do zveřejnění dalších podrobností nelze určit razanci s jakou německá vláda prosazuje zastavení Temelína (spojení se vstupem ČR do EU apod). Očekáváme negativní reakci titulu na zveřejněnou zprávu.

Produkční ceny v průmyslu se meziročně v červu zvýšily o 0,2 %, zatímco očekávaní trhu zněla na 0,3 %. Výrobní ceny tak meziročně vzrostly o 3,4 %. Prudký nárůst zaznamenaly ceny v zemědělství, kde meziroční nárůst cen dosáhl 16,5 %. Zatímco růst cen v průmyslu je pozitivní zprávou, silný růst cen v potravinářském sektoru by mohl být katalyzátorem budoucího růstu inflace.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688