Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  14.09.2010 08:28:40

DOWER-D: ČEZ - je jeho největším nepřítelem majoritní akcionář?

ČEZ, graf 1, v poslední době stagnuje nebo klesá. Proč? Má silného, vnějšího konkurenta? Ne. Nepřítele má spíš doma, ve svém největším akcionáři, tj. státu. Ostatně proto jsou i taková, 50%, rozpětí v jeho cílových cenách. Horní meze naznačují, kam by se ČEZ mohl dostat, kdyby mu stát nekomplikoval život, dolní, kam až ho může stát svou "energetickou ne-politikou" zadupat.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 13.9. - pro zvětšení klikněte

Na téma ČEZ, resp. na zvýšení ceny elektřiny v příštím roce až o 25% už padlo mnoho slov, ale, jak jinak, to podstatné řečeno nebylo. (1) To jest, že 5 - 8% z až 25% zvýšení ceny elektřiny jde na vrub fotovoltaiky v tom smyslu,  že zastíní-li mraky slunce, musí ztráty nahradit "pohotovost" klasických elektráren a zbývajících okolo 17 až 20% padne na úhradu daru státu těm "investorům", kterým stát "věnoval" cenové zvýhodnění sluneční energie. Samozřejmě to zaplatí běžní odběratelé. Jen se jim to musí nějak "moudře a vědecky" vysvětlit. Čím víc cizích a anglických slov, tím lépe. Nelze se pak divit, když se zlost přesouvá na ČEZ. Pláčete správně, ale na nesprávném hrobě, chce se dodat.

ČEZu se ale nevyčítá jen "zodpovědnost" za cenu elektřiny, ale kde co. Příklad. Cenová zvýhodnění, pokud provozuje solární elektrárny zahraniční společnost, putují do zahraničí. Pokud je ale provozuje/bude provozovat ČEZ, zůstanou doma. A tak se ČEZ snaží, musí-li se už platit, aby peníze zůstaly doma. Nicméně i to se mu vyčítá, prý je nenasytný. Krásná ukázka nadšené naivity všech, kteří v ČEZ vidí čerta!

A dál. Všichni nadšení, ale především málo informovaní, kteří brojí proti ziskům ČEZ si vůbec neuvědomují, že tlačí jeho management kriminálním směrem - totiž aby nespravoval majetek s náležitou péčí. Úkolem ČEZ není tahat za stát horké kaštany z ohně, ale dbát o zvyšování zisků společnosti a hospodárnou správu a rozšiřování jmění svých akcionářů. Nadšení, ale naivní bojovníci proti ziskům ČEZ asi netuší, že i ten nejdrobnější drobný investor může podat na management ČEZ žalobu, protože nespravuje majetek jako správný hospodář.

Do stejné kategorie - a víme, že není populární co teď napíšeme! - patří i "elektřina zadarmo" pro vyplavené obce a domácnosti. Je to sice krásné a zdánlivě humánní gesto, ale šidí se jím akcionáři, kteří přicházejí o své peníze, které, ze svých kapes, do akcií ČEZ vložili. Nejsme samozřejmě proti pomoci zaplaveným, ale postarat se musí stát, spravuje přece za naše peníze věci veřejné, ne obchodní společnost, byť v ní má majoritu. Sumasumárum: máme to s tím kapitalismem v hlavách ještě trochu pomýlené, že?

A co dodat k obchodování aktuálně?

Pondělí možná, konečně, přineslo na akciové trhy změnu. Dvojího charakteru.  (1) Obsahovou stránku věci "pokrývá" oživení v Evropě, které se jeví silnější, než ještě před několika málo dny. (2) Pocitovou stránku věci "pokrývá" především psychika investorů. Ta  bude v tomto týdnu určitě ve středu pozornosti. A jaksi "vedle" těchto dvou hlavních globálních signálů bude dál stát i  (3) hledání české energetické koncepce v kontextu hrozby výrazného zvýšení cen elektřiny nebo zavedení energetické daně, viz úvodní text. Nicméně, vzato kolem a kolem, na tuzemském akciovém trhu převládá  mírný optimismus. Věřme, že na trhu vydrží.

Už jste navštívili náš seminář?

Už jste navštívili naše semináře?

Podzimní cyklus se koná už 5.10. a 23.11.2010. Klikněte sem!

 

 

 

Přejete si víc informací? Klikněte!



Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688