TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  31.08.2010 01:30:06

E15: Drábová bude guvernérkou pro atom

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová zaujme od září místo v Radě guvernérů Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Podle úterního vydání deníku E15 by o tom měla vláda definitivně rozhodnout ve středu.

„Materiál byl připraven ve spolupráci s ministerstvem zahraničních věcí a prošel připomínkovým řízením, takže předpokládám, že se vláda s návrhem ztotožní. Ale uvidíme ve středu,“ řekla deníku E15 šéfka státního úřadu. Zdůrazňuje, že guvernér nezastává post jako osoba, ale jako zástupce členského státu.

Diplomatické zdroje deníku naznačují, že do zahraniční energetické agentury míří i expremiér Mirek Topolánek. Místo, o které stojí, by mu mohla poskytnout OECD, respektive její Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Je to prestižní klub hospodářsky vyspělých států, který společně čelí krizovým stavům v zásobování ropou, řeší záležitosti energetické bezpečnosti a zabývá se ekonomickým rozvojem a ochranou životního prostředí.

Podle jednoho z úspěšných českých lobbistů by však nešlo o post ve vedení IEA.

V Mezinárodní agentuře pro atomovou energii se Česko bude věnovat koordinaci národních a regionálních projektů, které se zaměřují na rozvoj infrastruktury, bezpečné využívání jaderné energie a ionizující záření v nejrůznějších oborech. „Česká republika tuto oblast nyní koordinuje směrem k MAAE v rámci Evropské unie, takže toto určitě bude předmětem zájmu,“ uvedla Drábová.

Nárok na post v Radě guvernérů v Mezinárodní agentuře pro atomovou energii ve Vídni má Česko na dva roky. Zvyklostí je, že ho obsazuje právě člověk, který stojí v čele Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Topolánek se k postu, o nějž má zájem, vyjadřovat nechce. „Existuje jedna vedoucí pozice v organizaci s větším než evropským působením, je to blízké mému oboru, tedy energetice. Mám zájem do té instituce vstoupit. Ale myslím, že mé šance nejsou velké, tak 30 procent. Jednám o tom s naší diplomacií a některými politiky, protože potřebuji jejich součinnost a podporu. Ale upozorňuji, že o obsazení tohoto postu nerozhoduje Česká republika, takže to není žádná trafika,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro deník Dnes.

Topolánkovou kvalifikací by mohlo například být relativně úspěšné řešení ukrajinské plynové krize v lednu roku 2009, kdy se Česká republika ujala předsednictví Evropské unie.

Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688