mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  10.02.2021 22:37:00

Jak to vidí guvernérka ruské centrální banky Elvíra Nabiullina

Jak to vidí guvernérka

10.02.2021 / 22:29 | Aktualizováno: 10.02.2021 / 22:37

Guvernérka ruské centrální banky Elvíra Nabiullina hodnotí loňský rok shovívavě, dopady covid- krize na Rusko jsou ve srovnání s jinými zeměmi nižší. Bankovní sektor zatím netrpí přílivem nesplácených úvěrů, největší přehodnocení úvěrových portfolií ale přijde letos. Digitální rubl by se měl stát realitou.

Guvernérka centrální banky Ruska Elvíra Nabiulina se nedávno podělila o svoje vidění stavu současné ruské ekonomiky, informaci o krátkodobých i dlouhodobých dopadech covidu-19, prognózu hospodářského oživení, informaci o zdraví bankovního sektoru a prioritách centrální banky do roku 2022.

Výsledek loňského roku je o něco lepší resp. méně špatný než předpovídaly původní odhady. Pokles HDP o 3,1 % a nezaměstnanost na úrovni 5,9 % jsou hodnoty, které ve světle propadů vyspělých ekonomik nevypadají špatně. Relativně solidní výsledky mají spojitost se strukturou ruského hospodářství (převaha velkých často státních firem, malý podíl služeb na tvorbě HDP). Nízké zadlužení státu (pod 20 % HDP) a zkrocená inflace (březen 2020: 3%, méně než tehdejší inflační cíl 4 %) také daly ruské vládě dost manévrovacího prostoru pro provádění uvolněnější fiskální politiky (ruský stát se ale příliš nepředal, podpora ze strany rozpočtu je ve světovém srovnání spíše nižší).Covid-19 ale zasáhl tvrdě peněženky obyvatel, pokles reálných příjmů nejen pokračoval (tento trend je vidět už od let 2014-15), ale ještě se zrychlil. V loňském roce toto snížení činilo šest až osm procent. I přes problémy se loni zvýšil objem poskytnutých hypotečních úvěrů o 25 % a tyto peníze podpořily hlavně stavebnictví a díky multiplikačním efektům i mnoho dalších navazujících oborů. Guvernérka ocenila i roli komerčních bank, které se aktivně zapojily a uvolnily své podmínky pro financování firem a domácností, samozřejmě v souladu s metodikou centrální banky. Vysoké rezervy kolem pěti trilionů rublů (cca 1 450 mld. ) jim umožnily odložit tvrdé řešení půjček se zhoršující se kvalitou, takže k nějaké míře restrukturalizace musely zatím sáhnout jen asi u deseti procent úvěrového portfolia. Silně poklesly přímé zahraniční investice do ruské ekonomiky, což ale z makro pozice příliš nevadí,

Návrat do ekonomického normálu, tedy na nominální před-covidové hodnoty, předvídá guvernérka v první polovině roku 2022. Letos by chtěla vidět růst mezi třemi až čtyřmi procenty, také díky obnovenému elánu při plnění národních cílů, na které dohlíží přímo prezident Putin. Inflace by se měla trochu zvýšit, ale pořád by měla být nižší než čtyři procenta, což je pro letošek určeným inflačním cílem. Čím dříve se centrální banka dokáže vrátit k provádění pro ni běžné monetární politiky, tím spíše bude možné hovořit o normalizaci ekonomické situace v Rusku. Další pumpování peněz do ekonomiky třeba formou jinde populárního kvantitativního uvolňování nepřichází v Rusku v úvahu. Letos bude banka muset daleko pozorněji sledovat kvalitu bankovních portfolií, je možné že až letos se v bilancích bank projeví zhoršení úvěrové situace některých dlužníků. V takovém případě bude muset centrální banka dohlédnout, aby komerční banky svoje aktiva adekvátně přecenily a vytvořily si dostatečné rezervy. O ruský finanční sektor ale ani v takovém případě obavy nemá, pořád je ziskový, loni se i při všech problémech ziskovost komerčních bank oproti roku 2019 snížila jen o šest procent.

Guvernérka Elvira Nabiullina

Guvernérka Elvira Nabiullina

Ve své necovidové agendě za nejdůležitější letos považuje pokračování diskuze o případném zavedení digitálního rublu a určení role, kterou by v této oblasti měla centrální banka mít. Rozvoj zeleného financování se v Rusku stává mainstreamem, alespoň u největších bank a velkých firem s expozicí v zahraničí, primárně v Evropě. Centrální banka na to musí reagovat tvorbou příslušné taxonomie, aby se investoři měli čím řídit. V digitalizaci finančního sektoru se Rusko cítí silné, podle studie E&Y patří mezi nejrozvinutější země v této oblasti na světě, podíl bezhotovostních plateb loni přesáhl 70 %. Na finanční trhy se v Rusku vloni přidalo 2,5 mil. individuálních tzv. nekvalifikovaných investorů a je nutné připravit zákony a regulaci na jejich ochranu, aby se na ně nezaměřili podvodní makléři.

 

Tomáš Hart, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Moskvě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Čt 13:42  4/18/24 737AM ET Heads up. A Dense Fog Advisory is in effect until 10AM ET for the.. US National Weather Service (weather.gov)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688