TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  02.07.2010 17:11:00

Klaus: Evropané leniví a jsou lhostejní ke svobodě, zaostávání kontinentu bude pokračovat

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Evropané dávají přednost volnému času před prací a jsou lhostejní k vlastní svobodě. Evropský kontinent zaostává a jeho úpadek bude i nadále pokračovat, prohlásil prezident Václav Klaus ve čtvrtek na Ditchley konferenci v italské Strese.

"Nezbývá mi nic jiného, než říci, že předpokládám, že už řadu desetiletí probíhající pokles významu a důležitosti Evropy ve světě bude dále pokračovat," konstatoval Klaus. Poukázal na to, že v roce 1950 žilo v Evropě 22 procent obyvatel světa, v roce 2000 to bylo už jen 12 procent. Podle demografických prognóz by evropský kontinent mělo v roce 2050 obývat jen sedm procent populace

"V minulosti byla Evropa schopna na změny tohoto typu reagovat pomocí svého kvalitního ekonomického systému (kvalitního ve srovnání se zbytkem světa) založeného na svobodném trhu, na vládě práva, na garantovaných vlastnických právech a stejně tak pomocí svého liberálního politického systému, který vycházel z individualismu, svobody, demokracie, otevřenosti a vzhledem k evropské diverzitě z velmi produktivní systémové konkurence," připomněl Klaus.

Nyní je však podle prezidenta všechno jinak. Volný čas je preferován namísto práce, podstoupit riziko a něco získat je nahrazeno spokojeností s již dosaženým. Státní paternalismus převálcoval volný trh a kolektivismus nahradil individualismus. "I svoboda má v Evropě velmi nízkou prioritu," řekl prezident.

Klaus je přesvědčen, že Evropané mají zájem jen o snadnost, volnost a nenáročnost. Ekonomické svobody je nezajímají a nevadí jim ani to, že jejich zbylá ekonomická svoboda bude zničena růstem unijní byrokracie a snahou o unifikovanou Evropu. "Dnešní Evropané nemají zájem o kapitalismus a tržní ekonomiku a nechápou, že jejich chování podrývá právě ty instituce, které byly předpokladem jejich minulých úspěchů," podotkl.

Evropa v mnoha ohledech podle prezidenta spí a její role ve světě bude i nadále klesat. Amerika má vyhlídky o něco lepší, protože tam je svoboda stále považována za významnou hodnotu. Také Americe stále zůstala jistá dynamika. Přesto i její budoucnost a váha ve světě je v jistém nebezpečí. "Semínka nedůvěry v trh, v osobní zodpovědnost, v možnost a přínosnost vertikální mobility, ve význam individuálního výkonu začínají nebezpečně klíčit. A není to náhodou. Je to ovlivněno v minulosti nepředstavitelnou mírou bohatství a hojnosti, rostoucí krátkozrakostí v pohledu na svět, přijímáním diktátu politické korektnosti, nárůstem sociálně inženýrské mentality a v neposlední řadě doktrínou environmentalismu," doplnil Klaus s tím, že nepříznivé trendy jen podporuje administrativa Baracka Obamy a její způsob řešení hospodářské krize a reformy.

Nastupujícími obry globální scény jsou Brazílie, Čína, Indie a Rusko. I jejich růst se ovšem může zpomalit, zatížit je totiž může dědictví toho, co zde zanechá právě Evropa a USA, uzavřel Klaus.

Pavlína Heřmánková, hermankova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

07.07. 21:41  KKLDKKLL (Nicollo)
07.07. 18:54  Nemáte chuť se podívat do zrcadla (Nicollo)
07.07. 13:17  musíme dát za pravdu filozofům (uďa)
07.07. 12:30  KKLDKKLL (Fenixik)
05.07. 22:31  Mimo jako obvykle (fofr)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688