TNBiz (TN.cz)
Finance  |  22.06.2010 12:56:07

FOCUS: Řecká vláda šetří a chce propouštět, vidět to ale není

Mediafax

FODELE (MEDIAFAX) - Řecká vláda musí kvůli neudržitelnému deficitu veřejných financí a podle podmínek mezinárodní pomoci šetřit, mimo jiné snižováním platů a propouštěním státních zaměstnanců. Některá zbytečná místa však řecký stát stále ještě nezrušil.

Sedět celý den na židli nebo se opírat o zrekonstruovaný, tisíce let starý sloup a hlídat, aby turisti nevstupovali za natažené lano, za kterým si mohou prohlédnout repliku starých minojských fresek. Navíc vystaven paprskům horkého krétského slunce, které tak krásně opaluje. Kdo by si podobnou práci nepřál. V areálu s pozůstatky čtyři tisíce let starého minojského paláce Knóssos je podobných zaměstnanců hned několik.

Mladá opálená Řekyně se na první pohled tváří, že nemá na práci nic jiného, než přemýšlet, kterou část těla ještě nemá správně opálenou. Neznalý člověk ji proto snadno považuje spíš za sluncem znavenou turistku, která nalezla krátký odpočinek na náhodou zapomenuté židli. To však jen do doby, kdy se turista přiblíží nebezpečně blízko lanu oddělujícího ho od dvou ukázkových fresek. "Don´t pass through! (Nepřekračujte! - pozn. redakce)" okamžitě vyskakuje, aby turisty s fotoaparátem hledající nejlepší možný záběr vykázala o pár centimetrů dále. Pak se opět spokojeně usazuje na židli a pokračuje v opalování.

Zatímco u fresek sedí "odháněčka turistů" sama, před ceremoniální částí paláce - trůnním sálem jsou Řekyně hned dvě. A to i přesto, že turisty od alabastrového trůnu krále Minoa, které je nejstarším zachovaným panovnickým křeslem na světě, odděluje tlusté sklo s malým otvorem v horní části. Zda by dokázaly případnému troufalci zabránit, aby se protáhl otvorem až do nepřístupné části, není vzhledem k jejich vyššímu věku vůbec jisté. Navíc neovládají ani jeden ze světových jazyků. S otázkou "Kde jsou toalety?" neuspěje anglicky, německy ani francouzsky hovořící turista.

Práci, kterou by mohl hravě zvládnout kamerový systém, mají i mladíci v reflexních vestách sedící na kraji silnic u dopravních omezení. Zatímco pracující dělníky člověk nikde nevidí, a to v podstatě v žádnou denní dobu, za několik desítek kilometrů projetých kolem krétského hlavního města Heraklion narazí řidič u každého omezení minimálně na jednoho člověka v reflexní vestě. Smysl jejich práce mu však uniká. Ani přijíždějící auto či autobus totiž nepřinutí Řeka opustit svou židli.

Jediná patrná změna se týká posádky linkových autobusů. Zatímco ještě před rokem autobus řídil řidič, další člověk na palubě prodával jízdenky a třetí je pak kontroloval, nyní už lístky prodává přímo řidič a podle místních ubylo i revizorů. Už nejsou v každém spoji, ale kontrolují jich několik. Většinou se domluví vysílačkou s řidičem druhého autobusu, ten při míjení kolegy zastaví přímo na silnici a revizor může přestoupit.

Řecké fiskální problémy se objevily poté, co země oznámila za loňský rok rozpočtový deficit 12,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Později se dokonce ukázalo, že schodek řeckého rozpočtu byl loni ještě vyšší. Ratingové agentury proto začaly snižovat hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti země, na což reagoval trh poptávkou vyšších výnosů z dluhopisů. To nakonec vyústilo v neschopnost Řecka půjčit si na dluhopisovém trhu peníze. Nakonec musely zemi pomoci země eurozóny a Mezinárodní měnový fond, Řecko od nich dostalo půjčku formou záchranného balíčku ve výši 110 miliard eur. Na oplátku však museli Řekové zvýšit některé daně včetně DPH, zmrazit růst platů či přistoupit k důchodové reformě. To se nelíbí velké části řecké společnosti a nahrává to opozici v čele s radikálními levicovými komunisty, kteří podněcují nepokoje a stávky.

zvláštní zpravodaj v Řecku Filip Sušanka, susanka@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688