Akcie v ČR  |  16.05.2001 13:43:44

Jak se orientovat na finančních trzích ?

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Středa 16. května 2001

Spojené státy



Klíčová sazba byla dle očekávání snížena o 50 bp, Fed prozatím nevidí výrazné zlepšení ve vývoji ekonomiky.

Spojené státy

Akciové indexy končily včerejší obchodní den téměř nezměněny, když konečné rozhodnutí Fed týkající se snížení úrokových sazeb sentiment trhu nijak výrazně nepozměnilo.

Fed dle očekávání snížil sazbu na federální fondy z 4,5 na 4,0 % (na sedmileté minimum), což je již páté snížení v rozsahu 50 bp v letošním roce. Důvodem tohoto kroku byly podle Fed známky slabosti ohrožující současný vývoj americké ekonomiky, zvláště byly zdůrazněny pokračující pokles korporátních investičních výdajů, zhoršující se ziskovost firem a možné problémy na straně spotřebitelských výdajů. Ačkoliv Fed bude zřejmě nakloněn dalšímu snížení klíčové úrokové sazby (další zasedání FOMC se koná 26.-27. června), neutrální až negativní reakci trhu lze připisovat skutečnosti, že se Fed ve svém komentáři zvláště nezmínil o přesvědčivých známkách zlepšující se kondice ekonomiky. Mnoho technologických firem argumentuje silnější druhou polovinu roku, ovšem trh ví, že korporátní výsledky za 3 a 4Q mohou ještě nemile překvapit.

Čtvrtletní výsledky včera oznámila největší světová retailová společnost Wal-Mart. Firma v účetně prvním čtvrtletí vykázala 12% růst tržeb, čistý zisk posílil o 4 % na 31 centů na akcii, což plně odpovídalo již sníženým predikcím trhu. Tržby v 1Q ovšem byly negativně ovlivněny zejména v průběhu března, kdy velmi chladné počasí způsobilo nižší zájem spotřebitelů o nákupy letního zboží. Společnost za běžné druhé čtvrtletí očekává růst zisku obdobným tempem na trhem očekávanou hranici EPS 37-38 centů. Wal-Mart mimo pozitivního zvýšení plánu zpětného odkupu akcií z původních 2 na 3 mld. Ks rovněž oznámil, že vzhledem k vysoké míře nezaměstnanosti a vysokým cenám energií je více obezřetný ohledně zlepšení spotřebitelské poptávky po zbytek roku. Akcie Wal-Martu končily seanci s 4,3% ztrátou.

Výsledky Applied Materials, dodavatele výrobního zařízení pro polovodičové společnosti, nebyly povzbudivé. Applied Materials vykázal za účetně 2Q01 52% pokles čistého zisku, vyjma některých položek 32 centů na akcii, přičemž konsensuální očekávání bylo o 1 cent vyšší. Firma, jejích tržby byly v uplynulém čtvrtleté poznamenány nižším odběrem výrobních technologií v důsledku poklesu poptávky po čipech, vidí na druhou polovinu příležitost k růstu ve zvýšené poptávce po PC. Za podstatný faktor růstu odbytu považuje firma i snahu výrobců polovodičů přecházet na nové výrobní technologie umožňující zvýšit výrobní efektivnost a výkonnost samotných čipů.

K růstovým titulům se včera přiřadil Qualcomm poté, co druhý největší čínský mobilní operátor China Unicom udělil zakázky deseti firmám (mezi nimi Nortel, Lucent, Motorola a Ericsson) na dodávky bezdrátových sítí využívající technologii CDMA, patentovanou právě společností Qualcomm. Hodnota všech zakázek je stanovena na necelých 1,5 mld. USD. V Číně prozatím dominuje technologie GSM, která je využívána i v Evropě.

Anheuser-Busch, největší výrobce a distributor piva, včera potvrdil platnost dosavadního cíle 12% růstu zisku v letošním roce a oznámil, že příznivé demografické trendy by měly vést k solidnímu růstu prodejů v průběhu příštích deseti čtvrtletí. Dle Thomson Financial/First Call analytici odhadují celoroční EPS ve výši 1,85-1,96 USD s průměrnou predikcí 1,90 USD.

Česká republika

Strategický partner Českého Telecomu TelSource bude patrně muset zaplatit určitou pokutu za nedodržení některých bodů smlouvy, která byla podepsána při prodeji části Telecomu v roce 1995. TelSource se zavázal mimo jiné k zavedení určitého počtu telefonů do hůře dostupných oblastí, určitého počtu veřejných telefonních automatů i k určitému objemu investic apod. výměnou za ponechání monopolního postavení do konce roku 2000. Některé body smlouvy nebyly splněny a proto konsorciu hrozí pokuta až 200 mil. . O její konečné výši by měl v nejbližší době rozhodnout FNM, přičemž konsorcium bude zřejmě argumentovat dřívějším narušením monopolu v oblasti mezinárodních hovorů přes internet i větší než předpokládanou penetrací mobilních telefonů mezi obyvatelstvem. O neplnění některých závazků vyplývajících ze smlouvy se již několikrát diskutovalo, nejedná se tedy o příliš novou informaci, navíc se týká spíše společností KPN a Swisscom. Nepředpokládáme tedy hlubší dopad na akcie ČT.

Své nabídky na koupi podílu v KB odevzdali dle agentury Reuters všichni čtyři zahraniční zájemci, což potvrzuje zájem investorů o banku.

Nová nabídka na podíl v Čra od TeleDanmark měla být odevzdána do včerejší půlnoci a vláda by ji měla projednávat nejdříve v pondělí.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688