Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.06.2010 09:32:16

NWR: Salamon o možných synergiích s Ferrexpem

Generální ředitel NWR Mike Salamon řekl v rozhovoru pro agenturu Bloomberg, že vidí synergie v jakémkoliv sloučení (fúzi) s ukrajinskou těžební společností Ferrexpo. Majoritní akcionář NWR (BXR Group Ltd, dříve RPG Industries) totiž vlastní i 25% podíl ve Ferrexpu. Začlenění podílu majoritního akcionáře NWR (tehdy RPG Industries) ve Ferrexpu do NWR nicméně loni NWR zamítlo (v reakci na postoj minoritních akcionářů) kvůli obtížným podmínkám na trhu (ceny akcií Ferrexpo byly pod nákupní cenou). Obě společnosti jsou však od této doby personálně propojené. Pan Salamon sedí v představenstvu Ferrexpa a šéf Ferrexpa Zhevago sedí v představenstvu NWR. Zástupce oddělení pro vztah s investory Ferrexpa nicméně sdělila, že se v současné době nevedou žádné diskuse o spojení obou společností. Pan Zhevago nicméně potvrdil, že si myslí, že by spojení bylo přínosné, ale že celý proces je na úplném počátku. Spojením těchto dvou subjektů by vznikl integrovaná společnost, která by dodávala dvě hlavní suroviny (koksovatelné uhlí a železnou rudu) ocelářům ve střední Evropě. Obě společnosti mají překryv ve svých koncových zákaznících. Pan Salamon si také myslí, že sloučená společnost by byla zajímavá pro investory a mohla by se stát součástí indexu FTSE 100 (index londýnské burzy). To by nepohybně zvýšilo atraktivitu takovéto entity. Očekáváme, že by tato zpráva dnes mohla zapůsobit pozitivně na akcie NWR. Celou situaci budeme samozřejmě dále monitorovat.

Petr Novák

Kromě výše zmíněného by se NWR po spojení s Ferrexpem mohlo podle Salamona  dostat do prestižního britského indexu FTSE 100 (což by mělo nepochybně pozitivní efekt na likviditu, ale zřejmě i kurz NWR). Šéf představenstva NWR ale zároveň dodává, že žádná konkrétní jednání o
spojení s NWR zatím neprobíhají. Připomínáme, že majoritní vlastník NWR, společnost BXR Group, ovládá ve Ferrexpo 25% podíl, který měl být původně převeden na NWR, což ovšem zhatil příchod ekonomické  krize a odpor ostatních akcionářů NWR. My se domníváme, že NWR má skutečně do budoucna značný zájem o těsnější propojení a možná dokonce kombinaci s Ferrexpo, zároveň se však domníváme, že případné kroky tímto směrem nebudou učiněny do té doby, dokud nebude ekonomická situace na trhu stabilní a hospodaření NWR silnější. Salamon se také vyjádřil k dolu Debiensko, kde NWR vlastní licenci na těžbu. Rozhodnutí o tom, kdy a jak se bude v tomto  dole těžit, má podle něj padnout ve druhé polovině letošního roku, což odpovídá dřívějším informacím. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688