Akcie ve světě  |  04.05.2001 11:43:54

Růst nezaměstnanosti konsternoval trh

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 4. května 2001

Spojené státy



Nečekaně silný růst žadatelů o podporu v nezaměstnanosti konsternoval trh, cenová válka mezi výrobci PC bude pokračovat.

Spojené státy

Trh byl při včerejší seanci konsternován nečekaně vysokým počtem nových žadatelů o podporu v nezaměstnání za poslední dubnový týden, takže prodeje, které přerušily čtyřdenní růst technologických titulů, nasměrovaly investory do bezpečnějších akcií, například tabákových společností. K negativní náladě na trhu přispěl i dubnový nevýrobní NAPM index, jenž svým poklesem z hodnoty 50,3 na 47,1 poukázal na pokles ekonomické aktivity v rámci sektoru služeb.

Důvody proč se nepouštět střemhlavě do větších nákupu akcií výrobců PC naznačil management společností Dell a Compaq Computer na včerejší technologické konferenci Merrill Lynch. Obě společnosti potvrdily odhodlání setrvat v cenové válce s cílem získat dodatečný tržní podíl. S přihlédnutím k současné ekonomické situaci a vývoji cen firemních produktů tak investorům vyvstává otázka krátkodobé rentability a dlouhodobějšího růstu zisku. Dell rovněž potvrdil i oprávněnost spekulací o možném dalším propouštění. V souvislosti s těmito fakty snížil UBS Warburg společnosti Dell odhady EPS za účetně 2Q (z 83 na 74 centů) a investiční rating ze „strong buy“ na „buy“.

Rovněž u produktů společnosti Handsprings, výrobce příručních PC, očekávají analytici Lehman Brothers brzký pokles cen s cílem posílit tržní pozici firmy vůči konkurenčnímu Palm. Investiční doporučení na akcie Handsprings bylo proto sníženo ze „strong buy“ na „buy“. Prodeje titulů, které mají co dočinění s oblastí PC, posilnil i management dodavatele výrobních polovodičových technologií Novellus, jenž očekává oživení v zakázkách přinejlepším až ve čtvrtém čtvrtletí. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem zůstává v oblastech výroby PC hardwaru a polovodičů stále spíše více nejasností a rizik než přílišného optimismu.

Dnes před zahájením obchodování bude zveřejněna míra nezaměstnanosti za duben. Očekává se její růst z březnových 4,3 % na 4,4 %.

Česká republika

ČNB zveřejnila prognózu vývoje spotřebitelských cen pro následující období. ČNB změnila přístup k cílování inflace a od příště bude hlavním prognózovaným ukazatelem nikoliv čistá inflace (inflace, do které nejsou započítávány regulované ceny), ale klasické spotřebitelské ceny. Ty by měly být prognózovány na období 18 měsíců (doba, kdy začínají změny úrokových sazeb ovlivňovat vývoj ekonomiky). ČNB snížila svoji prognózu růstu spotřebitelských cen pro konec letošního roku na 3,3 až 4,4 %, dále očekává růst HDP na úrovni 3,1 % a expanzi deficitu běžného účtu na úroveň 5 % HDP. ČNB je ve svých odhadech růstu HDP konzervativnější než MF a jako důvod uvádí především slabší růst ekonomiky v sousedních zemích. Upravené makroekonomické prognózy i přechod na cílování spotřebitelských cen nepředstavuje žádné dramatické změny pro ekonomiku ani pro kapitálové trhy.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688