Akcie v ČR  |  30.04.2001 12:17:40

Silnější než očekávaný růst HDP v 1Q

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pondělí 30. dubna 2001

Spojené státy



Silnější než očekávaný růst HDP v 1Q.

Spojené státy

Americké kapitálové trhy byly v pátek podpořeny pozitivními daty o vývoji HDP za první čtvrtletí. HDP vzrostlo o 2 % zatímco očekávání trhu se pohybovala na úrovni 1,1 %. Ačkoliv se jedná pouze o prvotní odhady, které mohou být později revidovány, naznačují, že o ekonomické recesi se zatím nelze hovořit. Prvotní reakce trhů byla pozitivní s tím, že pesimismus investorů, zejména v průběhu března, byl přehnaný. Vyšší než očekávaný růst HDP však značně eliminuje důvody pro další snižování úrokových sazeb (dosud 2 procentní body v tomto roce) a domníváme se, že trh si to v nejbližších dnech uvědomí. Deflátor HDP (růst cen za celou ekonomiku) vykázal nárůst 3,3 % oproti předchozím 1,9 %, což dále snižuje šanci na pokles úrokových sazeb. Trh v pátek rovněž zcela ignoroval poslední vývoj indexu spotřebitelské důvěry, který vykázal pokles.

Čtyři pětiny společností v SP 500 již ohlásily výsledky a v průměru dosáhl meziroční propad zisků 5,2 % a dle odhadů by celkový růst zisků měl dosáhnout – 7 % oproti minuloročním 23,6 %. V tomto týdnu z významnějších společností ohlašují zisky Procter and Gamble a Nextel.

Francouzská společnost Alcatel potvrdila zájem o divizi Lucentu na výrobu optických vláken, ukončila však jednání o převzetí celé společnosti Lucent. Alcatel nabízí za divizi zhruba 5 mld. USD.

Přes víkend se uskutečnilo každoroční setkání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway, společnosti která funguje jako investiční společnost Warrena Buffetta. Ten však na setkání investorů prohlásil, že dosažení 15% růstu zisků v následujících letech nastane s velmi malou pravděpodobností. Prohlásil rovněž, že očekávání investorů jsou po dlouhém růstovém období nereálně vysoká. Vzhledem ke skutečnosti, že respekt kapitálových trhů z Buffetta je velký, je možno toto „ziskové varování“ chápat jako negativní signál. Buffett rovněž v současnosti pro svoji společnost považuje za atraktivní zejména sektor utilit a za zajímavý považuje rovněž evropský korporátní sektor.

Společnost Amgen zveřejnila hospodářské výsledky (EPS 0,28 USD), které překonaly očekávání 0,27 USD. Zároveň však společnost upozornila, že růst tržeb a zisků nebude tak rychlý, jak firma původně očekávala. Schvalování nového léku se protahuje a prodeje stávajících klíčových produktů porostou pomalejším tempem než společnost predikovala. Zisky firmy by měly vzrůst s dynamikou mírně nad 10 % oproti původním odhadům okolo 15 %. I přes toto ziskové varování (u farmaceutických společností nezvyklé) akcie společnosti vzrostly o zhruba 7 %.

Společnost VeriSign, zabývající se bezpečností internetu, překonala zisková očekávání trhu. Společnost dosáhla na úrovni EBITDA a očištění o akvizice EPS 0,23 USD oproti očekávání 0,13 USD. Tržby se meziročně zvýšily šestinásobně. VeriSign cítí i v dalším čtvrtletí silnou poptávku po svých produktech. Společnost rovněž schválila odkup svých akcií v hodnotě 350 mil. USD.

Česká republika

Ministerstvo financí ve své aktualizované predikci hospodářského vývoje na rok 2001 zvýšilo očekávaný růst HDP a na druhé straně zhoršilo své očekávaní v oblasti zahraniční rovnováhy. Odhady MF odrážejí současný vývoj ekonomiky a naznačují nezměněná očekávání v oblasti zhoršujícího se zahraničního obchodu.

Česká spořitelna zveřejnila výsledky hospodaření za první čtvrtletí, které naznačily jednak meziroční solidní růst jak v oblasti klientských vkladů (+13 %), tak i v oblasti úvěrů (+15 %). Velkým problémem spořitelny bylo v minulém roce relativně silný pokles v oblasti úrokových výnosů (KB tomuto problému nečelila) – výsledky za 1Q tento problém již nenaznačují. Banka zaznamenala sice meziročně pokles provozního zisku o 33 %, ovšem díky jednorázovému zaúčtování celoročních očekávaných nákladů v prvním čtvrtletí. Důvodem výrazného zlepšení hospodaření při vyloučení tohoto jednorázového faktoru je především nižší tvorba rezerv zhruba o 1 mld. . Celkově lze čtvrtletní výsledky hodnotit jako pozitivní, přičemž vyšší vypovídací schopnost budou mít výsledky dle IAS, které budou zveřejněny 11.května.

České Radiokomunikace zveřejnily nekonsolidaovné výsledky za 1Q, které přinesly zhruba 34 % růst tržeb společnosti s největší podporou v oblasti prodeje telekomunikačních služeb (zejména přenos dat). Tradičně mírný růst výnosů bylo možno pozorovat v oblasti přenosu televizního a rozhlasového signálu. Provozní zisk však zaznamenal 15% meziroční pokles, zejména díky růstu odpisů. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o nekonsolidované výsledky a že hodnota mateřské společnosti představuje pouze minoritní část hodnoty celé společnosti, nepředstavují tyto výsledky příliš důležité údaje. Trh bude reagovat na hospodaření Contactelu a Radiomobilu a samozřejmě na vývoj privatizace, kde lze další zprávy očekávat v polovině května.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

04.06.2014Austrálie - HDP v 1Q rostl více, než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.05.2013Hong Kong - HDP v 1Q rostl méně, než se čekalo Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688