TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  29.04.2010 17:51:00

Hewlett-Packard koupil společnost Palm za 1,2 miliardy dolarů

Mediafax

SAN FRANCISKO (MEDIAFAX) - Technologická firma Hewlett-Packard (HP) převezme výrobce kapesních počítačů a "chytrých" mobilních telefonů Palm. HP za akvizici zaplatí 1,2 miliardy dolarů (23 miliard korun), oznámilo ve čtvrtek vedení společnosti.

"Akvizice má HP pomoci k úspěchu na rychle rostoucím trhu mobilních zařízení, jako jsou chytré telefony a tablety," uvedl Todd Bradley, výkonný viceprezident divize HP Osobní systémy. Obrat tohoto odvětví se počítá v desítkách miliard dolarů ročně. "HP chce být na tomto trhu hlavním hráčem," řekl Bradley.

Největším aktivem Palmu je operační systém webOS, do jehož vývoje firma vložila téměř dvě stě milionů dolarů (3, 9 miliardy korun). "Inovativní operační systém od Palmu představuje ideální platformu, která HP umožní rozšířit strategii v oblasti mobilních technologií a vytvořit unikátní mobilní zařízení," zdůraznil Bradley.

Firma Palm má slavnou minulost. Byla průkopníkem na poli PDA, osobních digitálních asistentů sloužících především k organizování času a kontaktů. V roce uvedla na trh přístroj Palm Pilot, který se stal vzorem pro mnoho následovníků. V posledních letech však byla firma ve hluboké ztrátě, která se počítala ve stamilionech dolarů.

HP nebyl jediným uchazečem o koupi firmy Palm. Analytici uvažovali o spojení s dalšími významnými výrobci chytrých mobilních telefonů, jako je tchajwanský HTC či korejský Samsung. V úvahu připadal i významný čínský výrobce notebooků Lenovo.

HP vyrábí široké spektrum modelů počítačů, jak osobních, tak serverů, skenerů, tiskáren a dalšího hardware. Je také významným producentem software. V posledních letech je v počtu vyrobených počítačů světovou jedničkou. Velké očekávání budí připravovaný tablet HP Slate, který je vybaven univerzálním operačním systémem Windows 7, což umožní spouštět na přístroji široké spektrum aplikací.

Nevýhodou této koncepce je však vysoká náročnost na energii a tedy malá výdrž baterií. Přístroje založené na nově získaném systému WebOS by mohly být výrazně úspornější. Počet aplikací vytvořených pro WebOS je zatím nesrovnatelně nižší než počet programů dostupných pro konkurenční iPhone a iPad firmy Apple.

Ludek Vainert, vainert@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.02.2015Na Hewlett-Packard tlačí silný dolar BHS (BH Securities a.s.)
22.11.2011Výsledky Hewlett-Packard za 3Q, výhled opatrný X-Trade Brokers (X-Trade Brokers )



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688