Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.04.2010 10:12:25

Kam až porostou akcie NWR ? Mohlo by to být až 360 Kč ?

V souvislosti s raketovým růstem cen akcií NWR po včerejším překvapení ohledně dohodnutých cen bude jistě jednou z nejčastějších úvah, to kam až může vystoupat cena této akcie na trhu. Odpověď je pravděpodobně především "ve hvězdách", ale nabízí se i určité realistické modely pro nové ohodnocení.

Pustíme se na tenký led a dovolíme si nastínit jeden z těch jednodušších, spíše logických modelů. Jeho nepřesnosti v "detailech" by měly být nahrazeny jasnou a logickou úvahou o spojitostech dvou firemních stavů v čase, která se jeví jako "funkční". Výstup z tohoto "zamyšlení" berte proto spíše jako orientační způsob uvažování o současném a budoucím stavu tohoto titulu.

Dojednané ceny jsou podle dostupných komentářů zhruba na stejné úrovni či dokonce mírně nad cenami před propuknutím krize tzn. na podzim roku 2008. Pokud jsou prodejní ceny surovin podobné mělo by stačit porovnat velikost těžby v daném období s odhadovanou velikostí pro letošní rok a výsledný poměr aplikovat na tehdejší a současné ceny akcií na trhu. Za rok 2008 podle dostupných údajů NWR vytěžilo cca 12,7 miliónu tun uhlí, pro tento rok se odhady pohybují nad 11 miliónů tun, což odpovídá poklesu o cca 15%.

Akcie NWR jsou na trhu od května 2008, tedy těsně před vypuknutím krize na vrcholu předcházející celosvětové rally, která vrcholila těsně před zhroucením trhů. Z tohoto pohledu se cena úpisu 425 jeví jako poměrně "rozumná" výchozí hodnota. 425 - 15% = cca 360 .

Nutno podotknout, že zmíněná kalkulace je počítána pro celoroční hodnoty, jak těžby, tak v současnosti v podstatě také i cen, které jsou z 80% již dojednané až do začátku 2Q2011 s pouze omezenou možností dalšího výraznějšího vylepšení či poklesu. Zmiňovaná cena akcií 360 by tak vlastně měla odpovídat stavu na konci 1Q2011 a měla by být tedy jakousi "roční cílovou cenou".

Pro ilustraci, před oznámením nových prodejních cen se cena akcie pohybovala na úrovni 230 . Dojednané ceny byly o 63% lepší než v 1Q10. Pokud bychom opět pouze násobili cenu na trhu násobkem růstu cen uhlí, tak se dostaneme opět k úrovni cca 360 .

Ještě poznámka k výši dojednaných cen. Jednou z dalších otázek ohledně nových cen je, jak jem ožné, že se vyjednavačům podařilo dojednat tak vysoké ceny ? Odpověď lze patrně hledat v délce dojednávaného kontraktu a vývoje komoditních cen. Cena uhlí za posledních 12 měsíců stoupla o více jak 100% a očekává se, že dále poroste spolu s růstem světového ekonomického oživení. Toto vysvětluje vysoký růst dojednaných cen na celý rok dopředu.

Dalo by se také říci, že nyní jsou karty u tohoto titulu na rok dopředu "ložené" a určité vzruchy mohou přijít pravděpodobně pouze v souvislosti s reálnými výsledky v jednotlivých čtvrtletích či v souvislosti s reálným vývojem cen uhlí na trhu a očekáváními jejich vlivu na dojednávání kontraktů na další rok. Pokud ceny uhlí na trhu nepůjdou až tak nahoru bude to tlumit růstový potenciál titulu a naopak. Rok je v současné době něco blízké věčnosti a stát se za tu dobu může v podstatě cokoli.

Vývoj titulu v následujících několika dnech bude jistě ve znamení vysoké volatility, kdy bude trh hledat "optimální" hladinu mezi množstvím krátkých spekulativních pozic, které se v souvislosti s raketovým růstem jistě objeví.

Související zprávy:
NWR: Doporučení se náležitě mění, 5x KOUPIT s... 
NWR: výrazný růst cen uhlí a koksu 

Své připomínky, komentáře či podněty k tomuto "zamyšlení" můžete vyjádřit v Názorech k tomuto článku či k akciím NWR jako takovým v rámci sekce Názory.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.07.2015Kam až by mohla dosáhnout nejbližší akciová korekce? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
05.08.2014Kam až porostou akcie Apple a Tesla? Jonáš Mlýnek (LYNX)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688