Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Finance  |  07.04.2010 08:57:08

ČS - koment 7.4. - domácí makro a spekulace kolem Řecka

ČR + Region

·          (CZ) Obchodní bilance skončila v únoru v přebytku CZK 15,3 mld., v meziročním srovnání to bylo o 6 mld. více (a historicky nejlepší únorový výsledek), což bylo v souladu s našim i tržním očekáváním (15,3 vs. 15 mld. CZK). Meziročně o 11% vzrostl vývoz (po 4. v řadě), dovoz pak přidal skoro 8%. Očekáváme, že po zbytek první poloviny roku bude dovoz ještě za tempem vývozu zaostávat (pokles spotřebitelské poptávky, pokles fixních investic), ve druhé ( a zejména v jeho závěru) by však mělo dojít k vyrovnávání temp. Obchodní bilance letos skončí v přebytku cca 100 mld. CZK, což bude vzhledem k očekávanému vyššímu přílivu investic a obecně mírnému deficitu na zbytku běžáku  pro korunu podporou.

·          (CZ) Maloobchodní tržby v únoru klesly meziročně bez SO o 2,1% (zejména díky maloobchodu a nemotoristickému segmentu), což bylo rovněž v souladu s trhem i s našim očekáváním (-3% vs. -2,5%). SO tržby klesly m/m o 0,5%, r/r o 2,9%. Poprvé za posledních 16 měsíců vzrostly tržby za prodej a opravy aut o 0,2% m/m (reálně)  - zde je otázkou, jestli je to důsledek zlepšující se situace spotřebitelů nebo (čemuž věříme víc) poklesu cen. Za celý letošní rok čekáme pokles o více než 2%.

·          (PL) Polsku pokračují spory ohledem zisku centrální bankyroce 2009. Guvernér banky minulý týden vyhlásil, že NBP loni vzkázala zisk 4,2 mld. zlotých, avšak odhady vlády a jejích spřízněných členů měnové rady se pohybují až kolem dvounásobku (95% dle zákona jde do státního rozpočtu). Napětí v samotní radě, resp. mezi radou a vedením NBP, tak vrcholí po té, co měnová rada minulý týden odsouhlasila změnu metodiky tvorby rezerv pro krytí FX risku. Včera jeden z členů, Andrzej Bratkowski vyhlásil, že pokud vláda schválí výpočty vedení NBP, ukončí své působení v radě. Další člen, Andryej Kazmierczak řekl, že ve věci by měl rozhodnout ústavní soud. Zlotý na zprávy prozatím nereagoval.

 

 Svět

·          Generální tajemník OECD Angel Gurría včera pozitivně komentoval výhled globální ekonomiky. Řekl, že nejrychleji se zotavují rozvíjející se trhy, pak USA a Japonsko, zatímco V Evropě bude oživení pozvolnější. Konkrétní čísla nových prognóz pro popřední ekonomiky mají být zveřejněna dnes. Včera vydalo OECD novou prognózu na ČR, v nějž počítá s růstem 2,0 letos a 2,8% příští rok (my:+1,8 a +2,0). Dále dle OECD země potřebuje další reformy zdravotnictví a důchodového systému, které by pomohly odlehčit státní.

·          (EMU)  Proti euru včera působily spekulace, že Řecko usiluje o projednání dohody o záchraně s EU – objevily se totiž zprávy, že Řecko se chce obejít bez pomoci MMF jenž by pomoc podmínil přísnými podmínkami pro tuto vysoce zadluženou zemi. Odpoledne pak představitel ministerstva financích dementoval, že by Řecko o podobné změny v dohodě skutečně usilovalo.

 

 

Jana Krajčová
Česká spořitelna, a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.07.2011ČS - koment 21.7. - řešení řecké krize, makro Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
29.04.2011ČS - koment 29.4. - makro hýbe světem Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
22.10.2010ČS - koment 22.10. - makro, domácí sazby Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
16.04.2010ČS - koment 16.4. - ČNB, zklamání z makra Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688