TNBiz (TN.cz)
Deregulace nájmů  |  18.03.2010 11:41:02

Majitelé domů posílají do Senátu zákon o sociálním bydlení

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí (OSMD) ve spolupráci s ODS vytvořilo zákon o sociálním bydlení, který zavádí adresné příspěvky na bydlení ve formě sociálních dávek a má pomoci zaplatit nájemné lidem v nouzi. Zákon chtějí do začátku května předložit Senátu.

"V současné době se situace v oblasti bydlení řeší zbytečně vysokými státními dotacemi do zcela neefektivních a korupčně zneužitelných projektů, které jsou v rozporu s mezinárodními standardy. Hrozí dokonce, že stát bude nucen přistoupit k odškodnění těch, kteří jsou současnou situací poškozeni," vysvětlil předseda OSMD Tomislav Šimeček.

Podle tohoto zákona by žádná domácnost v nezaviněné nouzi neměla vydávat na své bydlení v bytě přiměřené velikosti odpovídající úrovně více než 25 procent příjmů. Celkově by se to podle Miroslava Zajíčka z Laboratoře experimentální ekonomie mělo týkat maximálně 259 700 domácností.

Dávka bude pokrývat náklady na nájemné do výše skutečně placeného, ale nejvýše do průměrného tržního nájemného v dané obci, a to po dobu pěti let. Po této lhůtě musí domácnost přizpůsobit své příjmy svým nákladům, s výjimkou důchodců nad sedmdesát let, kteří budou dostávat dávku bez časového omezení.

Zákon zavádí také tzv. zpětnou hypotéku. Tedy občané, kteří bydlí ve vlastním bytě či domě, budou dostávat doplatek do výše průměrných nákladů údržby a oprav vlastního bydlení, na bytový standard o 50 procent vyšší a bez časového omezení, pokud bude vrácení těchto dávek státu bez úroku zajištěno zástavou jejich nemovitosti, popřípadě družstevního podílu.

Domácnostem v zaviněné nouzi by základní životní podmínky měly zajišťovat obce alespoň na úrovni přístřeší. Celkové náklady opatření, která zákon řeší, by měly být asi 6,077 miliardy korun ročně.

"My jsme ten zákon po stránce legislativní konzultovali i s ministerstvem práce a sociálních věcí a s ministerstvem pro místní rozvoj i se Sdružením nájemníků," řekl Šimeček. Dodal, že i bytová komise Svazu měst a obcí řadu principů z tohoto zákona vítá.

"Myslím, že na tomto zákoně je ještě spousta práce, ale bez něj to nepůjde," řekla poslankyně Zdeňka Horníková z ODS, která na zákoně také spolupracovala. "Rádi bychom zákon předvedli v Senátu nejpozději do začátku května, nejspíše v dubnu," dodal její kolega z ODS poslanec Petr Bratský.

Karolina Brožová, brozova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688