iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  17.03.2010 09:08:50

Akciový výhled 17. 3.: Dolarová podestýlka v býčí stáji zůstává, go up!(+ support od S&P)


iPoint.cz

Trhy měly včera před sebou dva stresové faktory: Tím méně intenzivním byl potenciální hike úrokových sazeb FED. Případné zvýšení klíčové sazby by bylo pro trhy šokem, pravděpodobnost tohoto kroku ovšem každým dnem vzrůstá. Druhým faktorem bylo vyjádření Standard Poor’s na adresu Řecka: Agentura, jež minulý měsíc vyslala varovný signál o případném downgradu, včera potvrdila úvěrový rating země (BBB+) a zároveň uklidnila trhy, že delší dobu nepřistoupí k jeho korekci. V prohlášení pak úvěrový analytik Marko Mrsnik z S&P uvedl, že agentura vidí řecký program fiskální konsolidace jako kompatibilní s aktuálním ratingem. „Zachování ratingu zmírňuje obavy, že se státní dluhové krize rozšíří,“ uvádí Abigail Doolittle, portfolio manažerka americké Johnson Illington Advisors, ovšem s tím, že řada evropských i amerických států stojí tváří v tvář hrozivým fiskálním scénářům.

„Trh postihla optimistická mánie, z neznámých důvodů investoři hodili starosti za hlavu a nakupují akcie i dluhopisy. To je však jen přechodné období, existuje mnoho důvodů, které by mohly zájem investorů ochladit,“ říká Bruce McCain z americké Key Private Bank pro MoneyCNN. Trh jako vždy analyzoval nuance v komentáři FED k ekonomice, první slova, která investoři hledali ve zprávě, byla „ponechání nízkých sazeb po delší dobu“ a jejich hledání bylo úspěšné, což se stalo i katalyzátorem včerejších – byť poměrně hubených – zisků na Wall Street. V komentáři zazněly rovněž klasické obraty o zlepšování ekonomických podmínek, či stabilizace trhu práce, FED zároveň potvrdil, že program nákupu cenných papírů krytých hypotékami v objemu 1,25 bil. USD skončí tento měsíc. Zajímavé bylo rovněž sledovat vývoj míry „odporu“ v řadách centrálních bankéřů vůči stávajícímu kurzu měnové politiky – stejně jako v lednovém zasedání FED byl jediným odpůrcem prezident FED v Kansasu Thomas Hoenig, podle něhož ponechání nízkých úrokových sazeb povede k vzniku nových bublin na finančních trzích. „Očekáváme, že FED poprvé zvýší sazby nejdříve až na konci tohoto roku,“ míní analytici ČS v dnešním ranním komentáři, který má agentura ČEKIA k dispozici. Pokud jde o výsledky indexů, Dow Jones přidal 0,41 %, SP 0,78 %, resp. Nasdaq 0,67 %, dařilo se např. i realitám, slabší dolar po zachování sazeb FED podpořil komoditní trhy, a tím i odpovídající akciové emise. Příznivou zprávou pak je krok Světové banky, která zvýšila predikci letošního růstu Číny z 8,7 na 9,5 %.

Futures jsou nastaveny lehce pozitivně a evropské trhy by mohly na openu o několik desetinek procenta posílit. Solidní výkon komodit a celkově „svěží“ východisko, jež trhům nadělil FED, dnes může být podporou pro NWR. Londýnský závěr na hranici... Kudy se dnes vydají emise na pražské burze a novinky k pražským emisím najdete na iPOINT

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688