Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  26.02.2010 17:03:06

Jaké jsou výsledky firem ve světle dividend za uplynulý rok?

Akcie na české burze RM-SYSTÉM ovlivňovaly v minulém týdnu hospodářské výsledky českých firem, které investorům více napověděly, jak se česká ekonomika vyrovnává s ekonomickou krizí.

Bude dividenda ČEZu kolem 53 ?

pátek oznámil výsledky hospodaření za poslední čtvrtletí minulého roku rovněž ČEZ, který je asi nejvíce sledovaným českým titulem. Veskrze se očekávala velmi pozitivní čísla, která na úrovni čistého zisku posunou historická maxima opět o něco výše.

Že je vše relativní platí na kapitálovém trhu dvojnásob, proto byl čistý zisk za poslední kvartál roku 2009 ve výši 7,8 mld. pro trh mírným zklamáním. Negativně se projevil výsledek především v segmentu distribuce. Naopak lepší než očekávané byly tržby, kde ČEZ vykázal výnos 55,54 mld. za 4Q09.

Za celý rok 2009 vydělal ČEZ celkem 51,9 mld. , z čehož je možné odvodit, jak vysokou dividendu letos ČEZ vyplatí. V případě, že společnost dodrží výplatní pásmo 50 – 60 % z konsolidovaného čistého zisku, vycházela by hrubá dividenda na 53 . Pro nižší úroveň dividendy hovoří náročné investiční programy, které firma chystá. Naopak tlak na vyšší dividendu bude tradičně ze strany vlády a politiků, kteří mají tendenci platit z dividend ČEZu téměř vše.

Kurz akcie reagoval na výsledky mírným propadem až pod 850 , který se ale posléze obrátil v růst až k závěrečným 872 , k čemuž přispěla i obecně optimistická nálada na akciovém trhu po oznámení lepších dat týkajících se HDPUSA.

Telefónica O2 vyplatí dividendu 40

Negativní reakce trhu byla naopak silně patrná po oznámení hospodářských výsledků telekomunikační společnosti Telefónica O2, která za poslední kvartál minulého roku vydělala 2,8 mld. , což bylo o něco více než se čekalo. Lehce pod konsensem byly ale tržby společnosti ve výši 15,05 mld. a zvláště negativně se projevil návrh dividendy za uplynulý rok ve výši 40 z jedné akcie, která je tak o 10 nižší než v roce 2009 a 2008.

Kurz Telefónicy O2pátek ráno propadl dokonce pod 440 , ale během dne ztrátu akcie částečně smazaly a na závěr dne se obchodovaly zpět v pásmu těsně pod 450 .

NWR a dividenda

Z pohledu oznámených výsledků a dividend lze odvodit, že se akcionáři NWR žádné výplaty nyní nedočkají a musejí počkat, jak se společnosti bude dařit v nadcházejícím pololetí, protože NWR vyplácí dividendy pololetně a to ve výši 50 % ze zisku, který vytvoří. Zde lze spekulovat, jak se do zisku projeví prodej dceřinné společnosti NWR Energy, který má být v nejbližších týdnech dokončen.

Výplata u Erste Bank, CME, Unipetrolu a Deutche Telekom

Nulová dividenda bude pravděpodobně i u akcie CETV a Unipetrol. Naopak Erste Bank navrhne dividendu 0,65 EUR z jedné akcie a Deutche Telekom, jehož akcie se obchodují i v českých korunách na burze RM-SYSTÉM, hodlá i přes horší než očekávané výsledky vyplatit dividendu ve výši 0,78 EUR z jedné akcie.

Roman Jandík
RM-SYSTÉM, česká burza cenných papírů a.s.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688