TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.02.2010 21:30:07

Fischer se ještě večer sešel se zástupci dopravních odborů, o stávce se má rozhodnout ráno

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Premiér Jan Fischer se ve večerních hodinách setkal s představiteli dopravních odborových svazů a informoval je o výsledku dnešního mimořádného zasedání vlády, odboráři chtějí definitivně rozhodnout o osudu chystané pondělní stávky v pátek ráno. O schůzce informoval mluvčí vlády Roman Prorok.

Vláda na mimořádné schůzi ve čtvrtek vpodvečer ustoupila odborům a schválila návrh novely zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž se nebudou danit zaměstnanecké benefity. Premiér pak postoj vlády tlumočil odborářům. "Odboráři reagovali s tím, že postoj vlády vnímají jako jednoznačně pozitivní signál. Ministerského předsedu zároveň informovali, že zítra ráno svolají koalici dopravních odborů, která přijme konečné rozhodnutí o pondělní stávce," uvedl Prorok.

S premiérem jednaly špičky dopravních odborů - například předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík, prezident Federace strojvůdců České republiky Jindřich Hlas nebo předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Koalici dopravních odborů tvoří celkem 18 subjektů.

Mluvčí Odborového svazu dopravy Libor Poláček už před večerní schůzkou řekl Mediafaxu, že pondělní stávka bude, a vystoupení předsedy vlády na tom nic nemění. „Nemáme nic v ruce. Jsou to jen sliby,“ řekl Poláček. Podle něho měli politici zhruba sto dnů na to, aby novelu zákona o dani z přidané hodnoty změnili. Teď Poláček nevěří tomu, že by vládou navrhovaná úprava hladce prošla sněmovnou i senátem, kde má převahu ODS. Občanští demokraté se k požadavkům odborářů staví negativně.

"Odboráři sledují aktuální politický vývoj a pečlivě analyzují všechny možnosti, které vyplývají z dnešního prohlášení premiéra," řekl Vladimír Vokoun, 1. místopředseda Odborového svazu železničářů. I podle něho je postup vlády pozitivním signálem, který ale přišel pozdě.

Dopravní odboráři ohlásili stávku na pondělí 1. března, kdy chtěli mezi 4. a 9. hodinou ráno zastavit vlaky, autobusy i hromadnou dopravu ve městech. Prohlásili také, že když vláda předloží sněmovně návrh novely zákona o DPH, který zruší zdanění benefitů, stávku zruší. Někteří z nich ale ve čtvrtek avizovali, že budou chtít záruky od poslanců i senátorů na to, že vládní novela zákona projde i parlamentem.

Premiér po mimořádném jednání, na kterém ministři schválili návrh novely zákona o DPH bez zdanění zaměstnaneckých benefitů, informoval o tom, že vláda požádala Poslaneckou sněmovnu o vyhlášení stavu legislativní nouze tak, aby vládní návrh novely zákona o DPH mohli poslanci schválit už příští týden v úterý a ve středu. "Je to jediný nástroj, jak je možné novelu včas projednat," konstatoval Fischer. Vláda očekává, že poslanci rozhodnou v co nejkratším čase a vyzývá odboráře, aby odvolali stávku a vyčkali rozhodnutí sněmovny.

Václav Kozák, Josef Janda, kozak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688