TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  04.02.2010 08:01:13

Pro Obamu byl loňský summit EU v Praze

Mediafax

WASHINGTON (MEDIAFAX) - Loňská přítomnost amerického prezidenta Baracka Obamy v Praze byla zlatým hřebem summitu Evropské unie. Podle Obamy samotného to ale byla pouhá ztráta času, píše ve svém čtvrtečním vydání deník Právo s odkazem na list The New York Times.

"Američtí činitelé řekli, že Obama měl pocit, že předchozí velký americko-evropský summit loni v červnu (správně v dubnu pozn. red. Práva) v Praze byl ztrátou času," napsal The New York Times o jedné z posledních velkých akcí, kterou jménem EU vedl premiér Topolánek.

Americký deník přinesl toto nelichotivé hodnocení v článku, kde rozebírá příčiny nynějšího rozhodnutí zrušit další euro-americký summit, který se měl konat v květnu v Madridu.

Američané tvrdí, že cesta do Evropy letos v květnu nebyla nikdy na Obamově programu, a proto nemohla být zrušena. V posledních letech však zhruba touto dobou prezident USA vždy přilétá do EU, aby se setkal s jejími špičkami. Ty mu to vracely podzimní návštěvou ve Washingtonu.

Evropané prohlašují, že ještě před dvěma týdny se američtí činitelé zúčastnili přípravné schůzky pro tento summit a nedali nijak najevo, že se konat nebude. Američané namítají, že už tehdy signalizovali problémy.

Spojené státy se vymlouvají i na to, že podle nové Lisabonské smlouvy není jasné, zda by měl Obama přijet do Madridu, nebo spíše do Bruselu, kde působí prezident EU Hermann van Rompuy. Právě to je téma pro přípravná setkání.

Obamovo rozhodnutí podle listu rozzuřilo španělského premiéra José Zapatera, který měl amerického prezidenta hostit. První reakcí prý byla "diplomatická výměna na vysoké úrovni", která však k ničemu nevedla.

U Evropanů se prý k pocitu urážky připojuje obava, že Unie ztrácí v očích USA význam na úkor Číny. Američané se je snaží uklidnit tím, že prezident "je oddán silnému partnerství" s Unií. Je však pravděpodobné, že summit bude zrušen a Obama se v Evropě objeví až na podzim na summitu NATO.

Ivan Orel, orel@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

29.03.2001Vondra bude zmocněncem pro summit NATO v Praze  Dr. Zdeněk Burián (Anopress)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688