TNBiz (TN.cz)
Finance  |  09.12.2009 04:00:03

Sněmovna bude rozhodovat o definitivní podobě rozpočtu, nejvíce změn chce ČSSD

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna má ve středu rozhodnout o definitivní podobě státního rozpočtu na příští rok. Nejvíce pozměňovacích návrhů podali poslanci sociální demokracie.

V současné době mohou poslanci již pouze přesouvat peníze mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu. Jeho základní mantinely jsou dány již z prvního čtení, ve kterém byl rozpočet schválen s navrhovaným deficitem 162,3 miliardy korun.

Prakticky všichni politici se nicméně shodují, že podhodnocená je položka nedávkové neinvestiční transfery (NNT), která se oproti letošnímu roku snížila o cca 60 procent. Jde o peníze na tzv. sociální služby. Poslanec Zdeněk Škromach (ČSSD) navrhuje zvýšit tuto položku o 3,8 miliardy. Peníze by se ubraly z rozpočtu na důchody, nemocenskou a Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). ODS spolu s vládou chce tento stav řešit navýšením o tři miliardy cestou rozpočtových opatření, tedy „za pochodu“ převádět peníze potřebným. Jiří Carbol (KDU-ČSL) chce navýšit NNT o tři miliardy, které hodlá sebrat z důchodových a nemocenských dávek a z prostředků na přezbrojení armády. Ludvík Hovorka (KDU-ČSL) ve svém návrhu navyšuje NNT o 3,8 miliardy, přičemž peníze pocházejí z ministerstev obrany a dopravy, Všeobecné pokladní správy (VPS) a z nemocenských dávek. Situaci řeší i komunisté - Miroslav Opálka (KSČM) navyšuje NNT o 3,8 miliardy, které nachází především na ministerstvu obrany, dále na ministerstvu financí a v kapitole Státní dluh.

Dalším sporným bodem jsou přímé platby zemědělcům, kteří podle některých poslanců jejich snížením ztratí konkurenceschopnost. Ladislav Skopal (ČSSD) navrhuje zvýšit rozpočet na přímé platby o 1,5 miliardy korun. Tyto peníze chce vzít z VPS a ze SFDI. Dále byl předložen návrh Ludvíka Hovorky, který také počítá s navýšení o 1,5 miliardy, ale prostředky hledá hlavně v kapitole Státní dluh. Zbytek peněz stejně jako Skopal bere z VPS a ze SFDI. Tyto návrhy podporuje ČSSD, KDU-ČSL a KSČM. Striktně je odmítá vláda, ODS i TOP 09. Zelení se nevyjádřili.

ČSSD chce také zachovat výši platů státních zaměstnanců na stávající úrovni. Bohuslav Sobotka (ČSSD) předložil obsáhlý návrh, který má tři fáze. Nejprve bude Vládní rozpočtová rezerva (VRR) navýšena o cca 3,7 miliardy korun. Má jít o peníze ze státního dluhu, všeobecné pokladniční správy, ministerstva financí a ze SFDI. Ve druhé fázi se rozpočtová rezerva zase o cca 3,7 miliardy sníží a tyto peníze budou rozděleny jednotlivým státním úřadům na mzdy. Ve třetí fázi bude navýšen rozpočet ministerstva školství, konkrétně složka mzdové výdaje o 3,1 miliardy korun. Půjde o prostředky z VPS, SFDI a ministerstva obrany. Tento návrh podporují též komunisté, lidovci a zelení. ODS, vláda a TOP 09 jsou proti. Tento návrh má eliminovat snížení platů státních zaměstnanců o 4 procenta, které přinesl tzv. Janotův balíček úsporných opatření.

Se svým návrhem přišla i nová strana TOP O9. Podle jejího zakladatele Miroslava Kalouska bude mít hospodářská krize velký dopad především na malé obce do deseti tisíc obyvatel, které mají minimální majetek, a proto si mohou obtížněji a dráž sjednat úvěr. Úroky z úvěrů by podle Kalouska výrazně zhoršily celkovou rozpočtovou bilanci, a proto navrhuje zřídit novou položku v kapitole VPS s názvem kompenzace propadů daňových příjmů obcím do 10 000 obyvatel. Rozpočet této položky by měl být 2,033 miliardy korun. Tuto částku chce Kalousek poskládat z malých částek z rozpočtů jednotlivých ministerstev. Podle Kalouskova vyjádření jde o snížení vládní spotřeby kvůli dosažení nižšího deficitu ve státním závěrečném účtu. ODS s návrhem nesouhlasí, ostatní strany ani vláda se k němu nevyjádřily.

Jiří Táborský, taborsky@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688