TNBiz (TN.cz)
Finance  |  04.12.2009 03:30:01

HN: Korupce při tendru na sčítání lidu? Úřad o podezření věděl už od léta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Pochybnosti o téměř půlmiliardovém tendru Českého statistického úřadu (ČSÚ) na sčítání lidu po včerejšku zesílily. Premiér Jan Fischer, bývalý předseda úřadu, ve čtvrtek statistiky vyzval, ať výběrové řízení prověří a v případě nutnosti i zruší, píší v pátečním vydání Hospodářské noviny.

"Akceptoval jsem jeho doporučení a nařídil jsem provést audit zadávací dokumentace," řekl včera místopředseda úřadu Jiří Křovák.

Vladimír Kovář, šéf softwarové firmy Unicorn, ve čtvrtečním vydání Hospodářských novin řekl, že si vítězství ve výběrovém řízení na zhruba půl miliardy mohl koupit: za 20 milionů mu kdosi nabídl hlasy dvou členů výběrové komise. Kovář navíc tvrdí, že v soutěži na informační systém nabídl o 120 milionů nižší cenu než konkurence. Přesto podle předběžných výsledků nevyhrál.

Ukazuje se navíc, že šéfové úřadu o pochybnostech kolem regulérnosti soutěže vědí už od léta. Premiérův poradce a bývalý ministr Vladimír Mlynář Hospodářským novinám potvrdil, že statistikům poslal v srpnu dokument, který shrnuje, co je na vypsaném tendru špatně. Tedy především, že má být ušitý na míru počítačovému gigantu Hewlett Packard. Například tím, že předem vyřazuje menší firmy nebo sdružení firem. Uspět totiž může podle zadání jen společnost, která má dost přesvědčivých referencí a vlastní zkušený tým, jenž na podobných zakázkách pracoval.

Mlynář tvrdí, že dokument dostal od kolegy, s nímž dříve pracoval pro Telefónicu O2. Jméno ale říct nechce. „Skutečně obsahuje informace o vážném podezření z netransparentnosti,“ je přesvědčen. Místopředseda úřadu Křovák potvrzuje, že dokument od Mlynáře dostal. Vzápětí proto svolal své lidi a upozornil je, že podmínky soutěže musejí být průhledné. Pár týdnů na to pak úřad soutěž oficiálně vyhlásil. Nabídky ovšem nakonec poslali jen dva zájemci: Kovářův Unicorn a právě Hewlett Packard, uvádí noviny.

Úřad se brání, že o vítězi se nerozhodlo předem. Přísné podmínky jsou podle statistiků logické: při sčítání lidu v roce 2011 bude potřeba spolehlivě zpracovat obrovské množství dat, která navíc obsahují citlivé osobní údaje. Vítěze úřad oficiálně oznámí až v příštích dnech, stále totiž běží lhůta pro podání námitek. Kdo přesně ale firmu vybíral, úřad nechce zveřejnit údajně nemůže, dokud konkurs ještě běží. Přitom u jiné soutěže, tentokrát na distribuci sčítacích archů za 750 milionů, jsou jména komisařů známá. Protože jde o tendr nad půlmiliardy, musela je schválit vláda, píší Hospodářské noviny.

Zdenek Michora, michora@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688