TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  02.12.2009 13:51:12

Majitel Student Agency vyhlašuje válku hejtmanům za smlouvy s Českými drahami

Mediafax

OLOMOUC (MEDIAFAX) - Majitel společnosti Student Agency Radim Jančura vyhlásil ve středu otevřenou válku vedení Olomouckého kraje. Důvodem je smlouva s Českými drahami, kampaň proti všem hejtmanům vypukne ve čtvrtek, řekl Jančura.

Jančura chce vyhlášenou válkou upozornit na nezákonnost podpisu smluv vedením krajů s Českými drahami. „Olomoucký kraj s námi vůbec nekomunikoval, nevypsal tender na dopravce, a tím porušil zákon,“ řekl Jančura.

Kampaň začne na internetu ve čtvrtek, naplno pak v pátek. Jeho první vlna potrvá celý prosinec, na jaře by měla pokračovat. „Na první část kampaně máme připravené dva miliony korun, pokud budeme pokračovat na jaře, máme neomezené prostředky. Chceme dát lidem především vědět, že hejtmani ukradli daňovým poplatníkům dvacet miliard a vzali jim šanci na nové vlaky a levnější jízdné,“ řekl podnikatel. Na internetu se objeví již ve čtvrtek banery, které budou informovat o netransparentním výběru dopravce ve většině krajů.

Majitel Student Agency Radim Jančura vlastní společnost RegioJet, která nabízí krajům jako dopravce s licencí kvalitnější služby než České dráhy. Jančura požaduje nižší dotace, nabídl nové vlaky, celková úspora by podle něj činila dvacet miliard korun. Přesto kraje smlouvy podepisují s Českými drahami.

Vedení Olomouckého kraje podepsalo s Českými drahami smlouvu na provoz regionálních tratí v pondělí. „Smlouva je na deset až patnáct let a byla podepsaná bez řádného výběrového řízení. Nabídek však kraj získal více,“ sdělil ředitel RegioJet Jiří Schmidt s tím, že firma má zájem o devadesát procent regionálních linek. RegioJet nabídl jako jeden ze zájemců o provozování regionálních tratí nové vozy vybavené internetem, které budou respektovat současný jízdní řád s cenami jízdného o patnáct procent nižšími.

„Tyto prokazatelně kvalitnější služby nabízíme za nižší cenu, kraj by ušetřil čtyřicet milionů, za deset let půl miliardy,“ dodal ředitel. Podle něj se kraje podpisem smluv bez výběrových řízení dopouští porušení českých i evropských zákonů. Podle Schmidta je smlouva Olomouckého kraje s Českými drahami natolik otevřená, že vypsání nových tendrů je ještě možné.

Kromě firmy RegioJet se do soutěže hlásil i dopravce Folia Transport a anglická firma Arova Holding.

Ivana Šlapalová, slapalova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688