X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Komodity  |  01.12.2009 11:23:22

Komoditní deník: Zemní plyn včera spadl o více než 6 %

Komoditní trh v pondělí vyčkával na další impulsy a dění v Dubaji. Dolar brzy ráno propadl, ale ztráty pomalu dotahoval celý den a ubíral tak komoditám prostor k růstu. Drahé kovy zůstaly kolem svých otevíracích hodnot. Jedinou svorně padající skupinou byly průmyslové kovy.

Zlato včera vyčkávalo a dlouho se pohybovalo kolem otevíracích hodnot 1173 USD/oz. Čína, největší světový producent zlata, oznámila rekordní produkci i poptávku po zlatých špercích. Do roku 2007 byla největším producentem Jihoafrická republika. Zlato může dosáhnout rekordních hodnot každým dnem, bude záležet na síle dolaru a další případné aktivitě centrálních bank. Dnes ráno zlato vystřelilo vzhůru.

Ropa WTI včera reagovala na dobrá čísla Indexu nákupních manažerů v oblasti Chicaga, která nečekaně vzrostla na 56,1 bodu, což bylo téměř o 3 body více, než se čekalo. Ropa tak rostla o téměř 2 % na 76,42 USD/barel. Obsazení řeckého tankeru směřujícího s nákladem ropy do USA byl další z faktorů růstu. Třetím faktorem bylo obnovené obohacování uranu v Íranu a zadržení britské jachty v Perském zálivu Íránem.

Největšího nárůstu se ze sledovaných komodit včera dočkala pšenice v očekávání vyšších exportů. Týdenní exportní inspekce však odhalila pokles exportů na 14,7 mil. bušlů, přitom se počítalo s růstem na 17,2 mil. bušlů. Hlavní destinace americké pšenice bylo Japonsko (5,8 mil. bušlů) a Taiwan (4,4 mil. bušlů). Přes nárůst ceny březnového kontraktu pšenice hovoří fundamenty proti tomuto nárůstu a v dlouhém období by měly ceny spíše klesat.

Negativní nálada na trhu se zemním plynem se rozšiřuje a tato komodita opět potvrdila pověst nejvolatilnější komodity v tomto roce. Zemní plyn už od začátku roku klesl o 32 % a je i v čele nejztrátovějších komodit. Za poklesem stojí přebytečná nabídka na trhu a odhadovaná cena pro příští rok se začíná snižovat. Importy do USA v tomto roce rostou o 34 % na 470 miliard kubických stop. Velkou část přebytečné nabídky tvoří Katar, který má třetí největší světové zásoby a v minulých letech investoval miliardy dolarů do rozšíření těžby. Navíc odhad celkových zásob v USA se zvýšil o 39 % k odhadu před 2 roky z důvodu nové technologie těžby. Katar hostí 9. prosince fórum, kde se 11 největších exportérů plynu bude radit, co dělat s nynějšími nízkými cenami.

Cena kukuřice včera rostla s dobrým počasím v zádech ve většině pěstitelských států. Navíc týdenní report kontroly exportů (weekly export inspections) vyzněly pro kukuřici negativně. Bylo očekáváno navýšení z 25,56 mil. bušlu, ale výsledek byl pouze 23,8 mil. bušlů. USA jsou nějvětším pěstitelem i exportérem kukuřice na světě.

Sojové boby včera vzrostly na nejvyšší hodnotu za poslední týden po růstu poptávky po krmivech pro zvířata s obsahem sóji. Prodeje v USA vzrostly od 1. října meziročně o 72 % na 4,7 mil. tun podle USDA. Sojové boby jsou druhou nejpěstovanější obilovinou.

Více z dnešního komoditního deníku naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688