TNBiz (TN.cz)
Údaje o firmách  |  26.11.2009 21:30:15

Firmou roku 2009 je Farmet, živnostníkem roku 2009 Lukáš Pytloun

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Titul Firma roku 2009 získal výrobce zemědělských strojů a zařízení pro získávání a zpracování rostlinných olejů, společnost Farmet z České Skalice, živnostníkem roku 2009 se stal liberecký hoteliér Lukáš Pytloun. Vyplývá z výsledků čtvrtého ročníku podnikatelské soutěže zveřejněných ve čtvrtek.

V letošním ročníku byl již podruhé udělen také titul Byznys rebel, který získal majitel vydavatelství a provozovatel portálu www.KamPoMaturite.cz Jiří Kadlec z Litvínova.

Společnost Farmet byla založena v roce 1992 čtyřmi společníky. „Majitel Karel Žďárský reprezentuje příběh podnikatele, který začínal od nuly, ale měl vizi a touhu něco tvořit, vyvíjet a vyrábět.,“ sdělila za celostátní porotu Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP). K tomu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel dodává: „Oceňuji, že se Farmet dokázal prosadit na trhu, kde udávají tón západní firmy s velkými rozpočty na vývoj a marketing,“ Farmet se během 17 let rozrostl z malé dílny ve firmu o 200 zaměstnancích s obratem přes 400 milionů . Firma má dva základní výrobní programy výrobu zemědělských strojů na zpracování půdy a setí a výrobu zařízení a technologií pro lisování rostlinných olejů.

Lukáš Pytloun je dosud nejmladším držitelem titulu Živnostník roku. "Jako student jsem hodně cestoval. Při tom jsem si uvědomil, že v Liberci není dostatek kvalitního ubytování. Poměr mezi kvalitou a cenou nebyl ideální, a tak jsem s tím chtěl zahýbat." říká Lukáš Pytloun. Začal podnikat již jako student třetího ročníku vysoké školy v roce 2003, kdy si z úspor ze zahraničních brigád a bankovního úvěru koupil starý dům ve velmi špatném stavu s pěti bytovými jednotkami. První zrekonstruovaný byt začal pronajímat zahraničním dělníkům na přechodnou dobu, přičemž veškerý zisk investoval zpětně do nemovitosti a přestavěl na penzion s 54 lůžky. Za šest let podnikání se mu podařilo otevřít v Liberci další tři penziony a dva hotely s celkovou kapacitou 330 lůžek všech kategorií ubytování. Jeden z hotelů je dokonce ve čtyřhvězdičkové kvalitě. „Lukáš Pytloun svou cílevědomostí a tvrdou prací dokazuje, že o lepší budoucnosti a úspěších v podnikání nestačí pouze snít. Je pravým představitelem mladé generace podnikatelů, kteří mají cit pro potřeby trhu a nezaleknou se případných překážek. K jeho oprávněnému vítězství mu upřímně gratulujeme a přejeme do budoucnosti mnoho elánu a správných rozhodnutí. “ uvedla generální ředitelka titulárního partnera společnosti Mediatel Kimberli Lewis.

V kategorii Byznys rebel, kterou již podruhé vyhlásila společnost Vodafone, si letošní titul odnesl podnikatel Jiří Kadlec z Litvínova. „Jiří Kadlec je dobrým příkladem rebelství v podnikání. Jako jeden z prvních se originálním způsobem zaměřil na vzdělávání absolventů středních škol a svými skvělými službami se stal jedním z leaderů trhu,“ sdělil viceprezident pro firemní zákazníky společnosti Vodafone Pavel Hlavinka. Jiří Kadlec dostal nápad podnikat v oblasti přípravy pomaturitního vzdělávání v roce 1996, kdy se připravoval na VŠE z ručně psaných podkladů, které se mezi studenty každým rokem předávaly. A příliš dlouho se svým nápadem neotálel a začal podnikat ještě coby student na koleji, odkud řídil veškeré firemní aktivity. Za více než 10 let pak vybudoval ze své agentury Amos vzdělávací agenturu, nakladatelství, vydavatelství a jazykovou školu. Současně Jiří Kadlec provozuje několik internetových portálů, mezi nejvýznamnější však patří portál www.KamPoMaturite.cz, který doporučují samotní učitelé svým studentům jakožto výborný rozcestník informací o terciárním vzdělávání.

Do čtvrtého ročníku největších podnikatelských soutěží o Ceny Hospodářských novin Vodafone Firma roku 2009 a Zlaté stránky Živnostník roku 2009 se registrovalo rekordních 3636 podnikatelů.

Do soutěže firem se mohla přihlásit každá společnost s maximálním obratem 1,4 miliardy korun. V krajských kolech byly soutěžící firmy hodnoceny na základě tří kritérií: skóringu vypočítaného z rentability, likvidity, zadluženosti, aktiv, ziskovosti a produktivity firmy, dále ratingu Hospodářské komory a hodnocení poroty. Ve finále pak odborná porota posuzovala firmy na základě prezentace a znalosti podnikatelského prostředí.
Vítěze krajských kol soutěže živnostníků zvolila porota na základě podnikatelského záměru a příběhu. O celorepublikovém vítězi rozhodla veřejnost prostřednictvím SMS hlasování. V jednotlivých odborných porotách zasedli marketingoví odborníci, ekonomičtí novináři, zástupci státní správy zodpovědní za rozvoj podnikání i představitelé partnerů.

(Ke zprávě vydává agentura Mediafax foto)

David Vandrovec, vandrovec@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688