X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  25.11.2009 10:23:01

Daily: Úterní příliv nových dat zanechal smíšené dojmy

Úterní obchodování vrátilo obchodníky zpět na zem, když akciové indexy zamířily znovu do červených čísel a korigovaly tak silný pondělní růst. Nervozitu do řad obchodníků zasela přitom již asijská seance, která sebrala vítr z plachet především čínským akciím poté, co hlavní čínský bankovní regulátor varoval domácí banky, které neplní požadavky kapitálové přiměřenosti, že budou čelit sankcím, jež by mohly zahrnovat omezení zahraničních investic, nebo rozvoje domácích poboček. Masivní úvěrová expanze, spuštěná čínskou vládou ve snaze stimulovat domácí ekonomiku, by totiž v budoucnu mohla dostat čínské banky do značných problémů, když zřejmě budou čelit růstu nekvalitních úvěrů, který by mohl výrazně omezit jejich schopnost úvěrovat soukromý sektor.

Slabší data pak v odpoledních hodinách navíc nabídly také Spojené státy. Ty zveřejnily první revizi růstu HDP v 3Q, která nakonec snížila původně odhadovaný růst americké ekonomiky z 3,5 % na 2,8 %, k čemuž přispělo výrazné snížení odhadu růstu výdajů na osobní spotřebu, které rostly pouze o 2,9 %. Ani další data navíc prostor k optimismu nenabídla. Ceny domů ve dvaceti amerických metropolích sice popáté v řadě dokázaly v září stoupat, meziroční kontrakce však klesla ze srpnových 11,3 % na 9,4 %, zatímco většinový konsenzus počítal s kontrakcí dosahující pouze 9,1 %. Hůře si vedl také listopadový index výrobní aktivity v richmondském okrsku Federálního rezervního systému, který proti očekávání klesal z říjnových 7b. na 1b., zatímco většinový konsenzus počítal s jeho růstem na 10b. Richmondský Fed index se tak zařadil bok po boku k podobnému indexu pro New York a znovu rozvířil obavy, že by expanze amerického výrobního sektoru mohla začít pozvolna uvadat vzhledem k tomu, že řada firem začíná vyrábět do skladů.

Jediné dvě dobré zprávy, co se makroekonomických dat týká, tak včera přinesly pouze index podnikatelského klima v Německu (IFO) a index spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Ty dokázaly překvapit růstem nad očekáváním analytiků, přesto včera tato lepší čísla nepostačila k tomu, aby indexy dokázaly udržet své pondělní zisky. Jen V Evropě si tak německý DAX odepsal 0,55 %, zatímco v USA index Dow Jones ztratil 0,17 %. K tomu, že byly nakonec úterní ztráty v USA takto nízké, přispělo ještě večerní zveřejnění minutes amerického Fedu. Důvěra členů FOMC v sílu oživení americké ekonomiky podle tohoto zápisu totiž narůstá, a to i přesto, že by jej nemělo doprovázet také oživení na trhu práce. Členové Fedu se při své diskusi ze začátku listopadu opětovně vyslovili ve prospěch udržení velmi nízkých sazeb na dostatečně dlouhou dobu, i když zároveň zmiňovali rizika, která by mohla vzniknout díky možné spekulativní aktivitě.

Více z dnešního Daily naleznete na našich stránkách ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688