X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  24.11.2009 10:23:00

Daily: Bullardova slova oslabila dolar, akcie znovu rostou

První den nového týdne doprovázela na finančních trzích výrazná obchodní aktivita, která pomohla hlavním burzovním indexům zakončit pondělní obchodní seanci výrazně v zelených číslech. Akcie v Evropě i v USA tak dokázaly kompletně zlikvidovat ztráty z minulého týdne, což mělo jednoznačný dopad také na dění na ostatních finančních trzích, když se mezi obchodníky opět snížila averze vůči rizikovějším aktivům.

K růstu indexům včera pomohla slova šéfa St. Louiského Fedu Jamese Bullarda, který obchodníky ještě v neděli zaskočil, když se vyslovil ve prospěch toho, aby Fed pokračoval s dalšími nákupy hypotečních úvěrů i poté, co by měl program na nákup hypoték oficielně skončit v březnu příštího roku. Ač je Bullard znám svou preferencí agresivní měnové politiky a přestože dosud není hlasujícím členem FOMC, získala si jeho slova mezi obchodníky výraznou pozornost, když dokázala přispět k dojmu, že by americká centrální banka mohla svou rozvolněnou měnovou politikou ještě několik měsíců podpírat prudký růst cen finančních aktiv, který je výsledkem masivní celosvětové monetární expanze z minulých měsíců.

Dobrou náladu ale včera mezi obchodníky dokázala vnést také nově příchozí data z Evropy a ze Spojených států. Eurozóna totiž zveřejnila překvapivě dobré výsledky říjnového PMI, který rostl jak pro výrobní sektor, tak pro sektor služeb. PMI ve výrobě se tak podle Markit Economics zvyšoval ze zářijových 50,7b. na 51b., zatímco PMI pro sektor služeb rostl dokonce na 53,2b., k čemuž přispěly zejména výsledky z Francie, kde služby expandují nejvyšším tempem za poslední rok (60,4b.).

Ještě lepší zprávy ale v odpoledních hodinách přišly ze Spojených států. Ty zveřejnily výsledy prodejů starších domů, které v říjnu překvapily růstem o 10,1 % na 6,10 mil. prodaných domů (anualizovaně), což byl výsledek nejen vyšší než zářijových 5,54 mil., ale zároveň výrazně převyšující většinové odhady trhu, které počítaly s růstem prodejů pouze na 5,71 mil. Zveřejněná čísla byla o to zajímavější, že říjnové výsledky počtu nově udělených stavebních povolenek a nově zahájených staveb, které přišly z USA v minulém týdnu, skončily hluboko za očekáváním analytiků. Zjevný rozpor mezi novou výstavbou a rostoucími počty prodejů, je výsledkem vládní snahy stimulovat poptávku po domech, když také v říjnu naplno běžel program, pomocí něhož si mohli všichni ti, kteří se rozhodli poprvé v životě koupit nové bydlení, odečíst z jeho ceny na dani až 8 tis. dolarů. Tento program ve své plné výši však platí již pouze do konce listopadu, a proto stále visí celá řada otazníků nad tím, jak se bude situace na trhu s bydlením vyvíjet poté, kdy vláda a centrální banka přestanou s umělou stimulací amerického trhu s bydlením.

Včerejší optimistická seance pomohla akciím připsat si tučné zisky, a tak jen v Evropě rostl německý DAX o 2,24 %, zatímco ve Spojených státech si připisoval S&P500 růst o 1,36 %. Nedělní slova Jamese Bullarda se navíc negativně projevila i na americkém dolaru, jehož výprodej pomohl k růstu cenám komodit, a tak si například cena zlata sáhla na své nové historické maximum (1 170 USD/oz.) a cena severomořského brentu vystoupala krátce až na 79,50 USD/barel.

Kalendář

Dnešní obchodování nabídne v dopoledních hodinách z Německa výsledky indexu podnikatelského klima (IFO), které doplní ještě tempo růstu nových objednávek v eurozóně. Odpolední seance pak přinese mimořádně zajímavá čísla z USA, v čele s výsledky první revize amerického HDP, který bude následovat Case-Shillerův index ceny domů a velmi očekávaný index spotřebitelské důvěry. Tím posledním z USA pak již bude pouze navečer zveřejněný zápis z posledního zasedání FOMC, na kterém Fed začátkem listopadu ponechal sazby beze změny a přinesl tak jen minimum nových informací, které by jakkoli změnily náhled obchodníků na měnovou politiku americké centrální banky.

Revize HDP by měla podle většinového konsenzu na trhu snížit původní odhady růstu z 3,5 % na 3 %, k čemuž by mělo přispět zejména nižší tempo růstu výdajů na osobní spotřebu. Asi největší pozornost však zasluhuje podle našeho názoru dnes index spotřebitelské důvěry, který je věrným předstihovým ukazatelem toho, jak by se v nadcházejících měsících mohl vyvíjet motor americké ekonomiky, a to spotřebitelská poptávka. Signály z minulých dvou měsíců přitom nejsou nijak příznivé, když se spotřebitelská důvěra dvakrát v řadě popadla až na říjnových 47,7b., k čemuž přispěla především zoufalá situace na trhu práce. Od listopadového indexu trh čeká další mírný propad (47,6b.) a pokud by index dokázal opět překvapit hlubší kontrakcí, může se na trhy velmi rychle znovu vrátit nervozita z minulých dnů.

Case-Shillerův index měřící změny v cenách domů ve dvaceti amerických metropolích. Ty v posledních měsících začaly po dlouhých třech letech opět stoupat, což pomohlo snížit meziroční tempo jejich propadu z 19 % až na 11,3 %. Také od zářijových výsledků obchodníci čekají další meziměsíční růst indexu, jehož meziroční kontrakce by se tentokrát měla snížit až na 9,2 %. Cenám domů v USA v letních měsících pomáhaly podpůrné programy americké vlády a centrální banky, a protože je Case-Shiller poměrně zpožděný ukazatel, měl by ještě několik měsíců vykazovat poměrně jasný trend stabilizace situace na trhu s bydlením a růstu cen domů. Přesto zatím nejsme přesvědčení o tom, že by ceny domů měly stoupat trvale a nedivili bychom se, kdyby již v příštím roce opět zamířily do červených čísel. Tato doba je však stále ještě poměrně vzdálená a od zářijových výsledků naopak můžeme čekat podle našeho názoru spíše pozitivní překvapení.

Devizový trh FX

Slova Jamese Bullarda o tom, že by Fed mohl nakupovat více hypoték, včera dolehla na americký dolar hned od brzkých ranních hodin. Ten se začal propadat na všech hlavních měnových párech a své ztráty ještě prohloubil v průběhu dne, když obchodníci nakupovali rizikovější měny v reakci na růstové rally na akciových trzích. Americká měna tak včerejší seanci na páru s eurem uzavřela slabší o 0,74 % až na ceně 1,4960 EUR/USD a potvrdila, že si i nadále drží svou negativní korelaci s vývojem na akciových trzích. Ta by měla platit také dnes, kdy by vývoj na akciových trzích a následně i na euro-dolaru měla ovlivnit nově příchozí americká data. Obzvláště citliví přitom mohou být obchodníci na americký spotřebitelský sentiment, jehož další zhoršení může dolarovým býkům otevřít cestu ke korekci stejně tak, jako se to povedlo dnešnímu výprodeji akcií v Asii, kde burzovní indexy nedokázaly navázat na včerejší růst v Evropě a v USA (Nikkei -0,85 %).

Stejně jako společná evropská měna, také libra včera dokázala na páru s dolarem po delší době opět zpevňovat, když se dostala až na cenu 1,66 GBP/USD. Z Británie včera nepřišly žádné nové zprávy, libře však vydatně pomohl pozitivní sentiment na akciových trzích. Ten včera svědčil skutečně všem rizikovějším měnám, a tak společně s librou rostly ve střední Evropě také polský zlotý, maďarský forint, nebo čeká koruna, která vymazala podstatnou část svých pátečních ztrát a zpevnila na páru s dolarem až k ceně 17,22 . Všechny tyto měny však dnes ráno začínají část ze svých zisků korigovat, díky výprodejům, které zasáhly ráno Asii. Přenese-li se tato negativní nálada také do Evropy a USA, mohou tyto měny pro změnu opět na svůj rizikovější statut začít doplácet.

Více z dnešního Daily naleznete ZDE...

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St 10:31  Americké trhy opět rostly, čeká se na inflaci Research (Česká spořitelna)
St 10:05  Geopolitika a vaše #VítěznéPortfolio: Jak to vidí na severu Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St   9:04  Alibaba: Zisk za 4Q zklamal navzdory tržbám nad odhady Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

11.03.2015Index dolaru - znovu růst ? IFC Markets (IFC Markets)
07.05.2013Koruna oslabila po datech a slovech guvernéra Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688