Akcie v ČR  |  22.02.2001 10:14:21

Propad pokračuje

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 22. února 2001

Spojené státy



CPI předznamenal další vývoj trhu, další downgrady poslaly akcie níže.

Spojené státy

Ani včera nenašel trh sílu k růstu. Naopak. Další oslabení přišlo v podobě zveřejněného indexu spotřebitelských cen a varování analytiků před horšími výsledky společností Sun Micro a Coca-Cola. Index Nasdaq Composite uzavíral na nejnižší hodnotě za téměř dva roky a od počátku roku ztrácí opět dalších 8 %. Lépe na tom nejsou ani indexy S&P 500 a DJI, jenž oproti uzavírací hodnotě konce prosince ztrácí 5 respektive 2,5 %.

Jak se dalo čekat, index spotřebitelských cen za leden nemile překvapil. Tempo růstu cen na spotřebitelské úrovni dosáhlo po prosincovém růstu + 0,2 % tempa 0,6 % (nejvyšší tempo za poslední rok), přestože trk očekával tempo kolem + 0,3 %. Vyšší než očekávaný růst cenové hladiny naznačuje růst inflačního rizika, což může do značné míry pozměnit scénář monetární politiky Fed ve smyslu zvýšené opatrnosti při uvolňování úrokových sazeb.

Nejobchodovanější akcií na Nasdaqu byl titul Sun Micro, jenž během včerejší seance oslabil o téměř 12 %. Negativní dopad na cenu mělo prohlášení analytiků Merrill Lynch o tom, že budoucí zisky mohou být pro investory zklamáním. Hospodaření firmy totiž může poznamenat vysoký stav zásob a převis nabídky použitých PC systémů od zkrachovalých „.com“ společností. Investiční rating byl rovněž snížen u akcií Coca-Cola od Goldman Sachs, který tento titul také odstranil ze svého seznamu doporučovaných akcií ke koupi. Důvodem downgradu je mimo jiné naplánovaný růst marketingových výdajů společnosti.

Podle předběžných odhadů může Lucent divizi na výrobu optických kabelů prodat za cenu zhruba 4-6 mld. USD. Ačkoliv se tímto Lucent zbaví jedné z nejrůstovějších částí firmy, pozitivum tohoto kroku spočívá ve snížení dluhové zátěže Lucentu a prodeji investičně nákladných aktivit. Podle odborníků se nejžhavějšími kandidáty na koupi jeví Alcatel, jenž by se touto výhodnou koupí zařadil za Corning na pozici číslo dvě ve výrobě optických kabelů, a Tyco, známé svou strategickou a agresivní akviziční politikou. Corning za adepta na koupi již považován není, neboť akvizicí by společnost získala dominantní 60-75 % podíl na trhu (oproti 10-15 % Alcatelu), což by bylo předmětem zkoumání regulačních orgánů.

44 mld. akvizice Honeywell společností General Electric může čelit důkladnému zkoumání evropskými antimonopolními úřady, neboť nově vytvořená společnost, která by v leteckém průmyslu generovala ročně přes 20 mld. Usd, by mohla dominovat na trzích s leteckou elektronikou a tryskovými motory.

Česká republika

Komerční banka by dnes měla ohlásit výsledky hospodaření za rok 2000. Konsensuální odhady dle agentury Reuters počítají se ztrátou 870 mil. po zdanění. Úrokové výnosy banky jsou odhadovány na 12,26 mld. , provozní zisk ve výši 8,6 mld. a nulový zisk před zdaněním. BBG odhaduje, že KB dosáhne ztráty ve výši 1,1 mld. , což se ve srovnání s konsensuálními údaji jeví jako konzervativnější odhad. Výsledky hospodaření za rok 2000 budou do značné míry vodítkem pro cenu, kterou bude ochoten budoucí strategický partner zaplatit za státní podíl, na druhou stranu klíčový pro stanovení ceny je především výhled do budoucna. Sám ředitel KB nedávno prohlásil, že výsledky by měly trhy pozitivně překvapit a je rovněž silně pozitivní ohledně ceny při privatizaci.

Evropa

Siemens dnes ráno oznámil plán na akvizici specializované firmy na širokopásmové sítě Efficient Networks. Podle managementu firmy tato akvizice posílí její „síťovou“ divizi a zlepší vyhlídky na jednu ze tří pozicí největších dodavatelů širokopásmových sítí. Siemens rovněž potvrdil známky zpomalení na trhu mobilních telefonů ale také původní predikce firmy růstu tržeb tempem vyšším než 10 % a zisku, jenž by měl růst rychleji než tržby.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688