TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  15.08.2009 03:00:03

NWR ve středu zveřejní výsledky za 2. pololetí, analytici očekávají čistou ztrátu až 35 milionů eur

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Společnost New World Resources (NWR) zveřejní ve středu před otevřením trhu hospodářské výsledky za 1. pololetí. Podle společnosti Cyrrus vykázala za toto období čistou ztrátu ve výši 35 milionů eur (900 mil. ) oproti zisku 189,1 mil. eur v první polovině loňského roku.

„Jestliže se hospodaření společnosti New World Resources (NWR) v prvním čtvrtletí dostalo do nepatrné ztráty, druhý kvartál s největší pravděpodobností přinese ztrátu mnohem výraznější,“ uvedl Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus. „Pokud jsou naše předpoklady správné, právě období od dubna do června letošního roku se ukáže z hlediska hospodářských výsledků NWR tím nejhorším v rámci celého letošního roku,“ předpokládá analytik.

Těžba významně klesla vzhledem k hromadění neprodaných zásob uhlí v prvním čtvrtletí, prodejní ceny se dále snížily a vysoký podíl fixních nákladů na provozní i finanční úrovni způsobí ztrátu. Ta podle Hatlapatky jen za 2. čtvrtletí dosáhne 32,8 milionu eur. „Pro trhy však budou spíše než aktuální čísla důležité aktualizace výhledu, případná další opatření na straně nákladů a těžby. V současné době platný cíl vytěžit letos 10,5 milionu tun uhlí bez dalšího nárůstu vytěžených zásob je z dnešního pohledu stále obtížněji dosažitelný, respektive předpokládá citelně vyšší prodeje v druhé části roku,“ upozornil Hatlapatka.

NWR v prvním čtvrtletí vytěžila téměř dva miliony tun koksárenského uhlí, prodala však zhruba polovinu. „Vzhledem k tomu, že podle vyjádření managementu hodlá NWR zásoby uhlí do konce roku snížit, je zřejmé, že těžba ve druhém kvartále musela jít poměrně razantně dolů. My predikujeme, že NWR ve druhém pololetí vytěžila 1,15 milionu tun koksárenského uhlí, z čehož 190 tisíc tun dodala svému koksárenskému závodu Svoboda, 940 tisíc tun uhlí potom prodala externím zákazníkům,“ upřesnil Hatlapatka. Podle jeho předpokladu průměrná realizovaná cena klesla k 93 EUR, což by vyústilo v tržby z prodeje koksárenského uhlí ve výši 86,5 mil. EUR. U koksu očekává produkci 140 tis. tun, prodej 130 tis. tun a průměrnou cenu 160 EUR/t.

„Celkově tedy očekáváme poměrně negativní výsledky. Na druhou stranu předpokládáme, že trh na ně bude již lépe připraven, než tomu bylo u výsledků za první čtvrtletí. Reakce investorů na výsledky bude samozřejmě záviset také na aktuální tržní náladě v den vyhlášení výsledků,“ předpokládá Hatlapatka. 1Q2009.

Společnost Patria Finance očekává čistou ztrátu za 1. pololetí 34,6 milionu eur, o něco optimističtější je Atlantik FT (-21,82 mil. EUR).

Páteční obchodování uzavřela NWR na úrovni 146,40 (-0,41 %). Od začátku roku je silnější téměř o 100 procent (99,75 %). Souhrnný index PX ve stejném období posílil o 36,49 procenta.

New World Resources je nizozemská těžební společnost. Její dceřiná společnost OKD je největším producentem černého uhlí v Česku. V květnu 2008 vstoupila na pražskou burzu s upisovací cenou 425,83 /akcii. Hlavním vlastníkem společnosti je český miliardář Zdeněk Bakala. NWR je prostřednictvím OKD předním producentem uhlí v Česku a střední Evropě. Předpokládá se, že firma má k dispozici 419 milionů tun nevytěžených uhelných zásob. Zaměstnává celkem 22 tisíc lidí.

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688