TNBiz (TN.cz)
Akcie v ČR  |  13.08.2009 05:00:01

ČEZ ve čtvrtek zveřejní hospodářské výsledky, trh počítá s meziročním růstem zisku o 12,4 procenta

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - ČEZ ve čtvrtek před otevřením trhu (8:45 SELČ) zveřejní své hospodářské výsledky za 1. pololetí letošního roku. Podle tržního odhadu by měl zvýšit čistý zisk meziročně o 12,4 procenta na 32,12 miliardy korun.

Předpoklady analytiků oslovených agenturou Mediafax jsou ještě optimističtější. „Domníváme se, že výsledky za první pololetí budou na všech úrovních lepší než ve stejném období loňského roku, a to hlavně díky lepšímu provoznímu výkonu segmentu Výroba elektřiny, který byl podpořen růstem domácích cen elektřiny (meziročně o 16 procent),“ uvedl Petr Novák, analytik společnosti Atlantik FT. Naopak negativně se podle něj projevil pokles poptávky v první polovině letošního roku.

Čistý zisk ČEZu za 1. pololetí by měl podle Atlantiku FT dosáhnout 33,46 miliardy korun, což by znamenalo meziroční nárůst o 17,1 procenta.

Podle společnosti Cyrrus vykáže ČEZ čistý zisk dokonce 33,87 miliardy korun (+18,5 %). „Hospodářské výsledky společnosti by měly být velmi silné díky výbornému provoznímu výsledku v prvním čtvrtletí a pozitivní očekávané bilanci finančního výsledku za druhé čtvrtletí letošního roku. Očekávaný růst čistého zisku je důsledkem především vysokých realizovaných prodejních cen elektrické energie díky předprodejům z loňského roku, efektivní kontrole nákladů a ziskům ve finanční části výsledovky,“ shrnul analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Naopak jen mírně negativní je podle něj vliv klesající spotřeby elektřiny související s ekonomickou recesí v Evropě. „Především kvůli tomu, že ČEZ jako jeden z nejefektivnějších producentů elektřiny v regionu je schopen svoji na domácím trhu neprodanou elektřinu bez větších obtíží prodat v zahraničí,“ připomněl analytik.

Druhá část roku by však podle Hatlapatky měla být slabší. „Bude se jednat o souhrn několika faktorů. Jsou to sezonní vlivy s typicky silnějším prvním pololetím, očekávaná slabá poptávka po elektřině ve třetím čtvrtletí kvůli přetrvávající recesi a průměrným letním teplotám a očekávané vytvoření rezervy na emisní povolenky ve 4. čtvrtletí,“ upozornil analytik. Za celý rok by podle Cyrrusu měl ČEZ vykázat čistý zisk ve výši 50,2 miliardy korun.

Středeční obchodování na pražské burze zakončily akcie ČEZu na úrovni 980 (-0,20 %). Od začátku roku posílily o 24,87 procenta a mírně tak zaostávají za hlavním burzovním indexem PX (+29,91 %).

Tomáš Cížek, cizek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688