Renata Vestpalcová (Usporim.cz)
Důchody a penzijní  |  12.08.2009 16:15:28

Nové možnosti penzijní strategie - Penzijní spoření (2. díl)

2. díl Penzijní strategie - nové možnosti

Penzijní  strategie je způsob rozložení peněžních prostředků, které účastník vložil do účastnických fondů. Penzijní společnost musí dle zákona mít vytvořen povinný konzervativní fond, povinný smíšený fond a povinný dynamický fond. Tyto tři povinné fondy jsou vytvářeny proto, aby každý účastník mohl porovnávat penzijní společnosti navzájem.
Navíc může penzijní společnost vytvářet a obhospodařovat další účastnické fondy. Právě díky těmto dalším účastnickým fondům si může každý vybrat svou strategii, kdy si sám zvolí míru potenciálního výnosu a míru rizika, že tohoto výnosu nemusí dosáhnout. Jelikož důležitou změnou v penzijním spoření je to, na rozdíl od penzijního připojištění, že nemusí skončit hospodaření minimálně na nule. Tudíž může být za dané období hospodaření fondu ztrátové.

Prakticky denně  bude však moci účastník sledovat vývoj hodnoty svého majetku a bude mít šanci okamžitě změnit svou investiční strategii, tedy umístění svých prostředku v účastnických fondech. První taková změna v kalendářním roce je zdarma, další v témže roce je zpoplatněna. Samozřejmě dílčí strategie jsou omezeny ustanoveními dle zákona, takže penzijní společnost má u povinných účastnických fondů jasně dané podmínky a kritéria, kam a v jakém rozsahu smí prostředky jí svěřené investovat. To zabezpečuje určitou jistotu pro účastníky penzijního spoření, že vědí, kam jejich prostředky budou a nebudou umístěny.

Činnost penzijní společnosti bude podobná činnosti investiční společnosti, jejich hlavní činností bude obhospodařování majetku v účastnických fondech. Fondy se budou lišit portfoliem cenných papírů, do kterých budou účastníci penzijního spoření investovat.
Nový systém penzijního spoření je založen na principech kolektivního investování. Prostředky všech účastníků budou umístěny do účastnických fondů. Každý účastník bude mít u fondu svůj osobní penzijní účet. Účet bude evidovat jednotlivé příspěvky od účastníka, státní příspěvky a příspěvky zaměstnavatele. Na účtu budou evidovány penzijní jednotky jednotlivých účastnických penzijních fondů.

1. povinný konzervativní fond
2. povinný smíšený fond
3. povinný dynamický fond


1. Povinný konzervativní fond
Jde o fond, kde účastníci budou podstupovat nízké investiční riziko jak v době před výplatou, tak i ve výplatních termínech.
Ve fondu by se měly shromažďovat prostředky účastníků, kterým v horizontu pěti let vznikne nárok na penzi a těm, kterým je již vyplácena penze na dobu určitou. Výplata by byla uskutečněna buď pravidelným vyplácením částek až do vyčerpání účtu účastníka nebo odprodejem daného počtu penzijních jednotek.

2. Povinný smíšený fond
Investování do tohoto druhu fondu bude pro účastníky penzijního spoření střední míru rizika, ovšem předpokladem by měla být možnost vyšších výnosů, než u konzervativních fondů. Vhodným investičním horizontem je doporučované období pro 5 a více let. I tyto fondy jsou určeny pro méně zkušené investory. Podstatou smíšených fondů je investice do akcií, dluhopisů a peněžního trhu, čímž vytváří portfolio investora v jediném fondu.  Investiční riziko má snížit diverzifikace smíšených fondů.

3. Povinný dynamický fond
Ve srovnání s předchozími fondy je investování do povinného dynamického fondu nejrizikovější skupinou, Ovšem může na druhou stranu klientů penzijního spoření přinést možnost vysokých výdělků.
Rizika mohou spočívat především v obdobích krize, může docházet ke krátkodobým propadům. navrhovaným horizontem spoření je až 35 let spoření.


Důvody penzijních reforem

V současné době je poměr dvou pracujících lidí na jednoho důchodce, do budoucna se má tento poměr snížit k poměru 1:1.
Jedním z hlavních důvodů, proč dochází k penzijním reformám je stárnoucí populace. Pro správné fungování důchodového systému jsou nové principy v oblasti investování penzijních fondů nevyhnutelné. Zavedením nových principů penzijního spoření, by tak mělo dojít k uzavření systému penzijního připojištění se státním příspěvkem. Nebudou uzavírány nové smlouvy o penzijním připojištění a jejich stávající účastníci si mohou vybrat mezi fondy penzijního připojištění a penzijního spoření.  Nicméně bude záležet výhradně na účastníkovi, zda přejde do nového systému penzijního spoření, nebo zůstane ve stávajícím. Noví zájemci budou moci uzavřít už jen penzijní spoření


Pavel Krejsa

Redakce Uspořím.cz informuje o změnách v penzijním připojištění a penzijním spoření. K dispozici všem čtenářům a uživatelům je odborník pan Ondřej Šmakal, který odpovídá na dotazy čtenářů.  Máte možnost se ptát na vše, co vás z dané problematiky zajímá a získat tak vhodná investiční doporučení přímo od odborníka na penzijní fondy.
http://www.usporim.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688