TNBiz (TN.cz)
Akcie ve světě  |  03.07.2009 13:46:08

Do boje o Opel vstoupil čínský Beijing Automotive Industry Holding

Mediafax

LONDÝN (MEDIAFAX) - Nečekaný zvrat nastal v prodeji evropské automobilky Opel, která patří americké společnosti General Motors, když o tuto firmu projevila zájem čínská společnost Beijing Automotive Industry Holding. Uvedla to agentura ITAR-TASS s odkazem na páteční The Wall Street Journal (WSJ).

V květnu podepsala General Motors zvláštní memorandum s kanadsko-rakouskou společností Magna International jako přednostním kandidátem na koupi Oplu. Na nabídce Magny se podílí i ruská strana, která má v této společnosti podíl.

Podmínky memoranda však nezaručují Magně úspěch. Navíc, jak v pátek uvedl Wall Street Journal Europe v posledním týdnu „se pokrok v dosažení dohody zpomalil“, což otevřelo možnosti pro nové uchazeče o Opel.

Čínská Beijing Automotive Industry Holding hodlá v nejbližších dnech prezentovat detailní nabídku na koupi Oplu od General Motors. Právě tento krok by podle WSJ zkomplikovat prodej Oplu kanadské Magně.

Beijing Automotive jednala s General Motors v minulém týdnu a podle dobře informovaného zdroje má v současné době zpřesňovat detaily své nabídky. GM mimo to vede prý jednání i s dalším zájemcem, kterým je investiční skupina RHJ International.

Jednání s Beijing Automotive i RHJ potvrdili i sami zástupci GM. „Obě společnosti zatím podaly obecně jednodušší nabídky, které by nicméně měly zajistit dlouhodobý úspěch Oplu a uhrazení veškerého vládou garantovaného financování, což jsou klíčové snahy všech stran,“ uvedlo vedení GM. „Široký zájem na tom, aby Opel vyráběl, je konec konců v nejlepším zájmu jak pro Opel, GM, tak i pro evropské vlády, které se snaží tento proces podporovat,“ uvádí se v prohlášení GM.

Klaus Franz, šéf zaměstnanecké rady Oplu, nicméně ve středu vyjádřil silnou rezervovanost vůči možnému prodeji automobilky čínské firmě. „Chtějí jen technologii a nemají žádnou zkušenost v globálním automobilovém průmyslu,“ řekl.

Dana Rybáková, rybakova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688