Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  25.06.2009 09:37:37

ČR - Souhrnný indikátor důvěry za červen mírně poklesl

Konjunkturální průzkum - červen 2009


Saldo souhrnného indikátoru důvěry (indikátoru ekonomického sentimentu) se v červnu 2009 po třech měsících mírného růstu meziměsíčně snížilo, a to o 0,9 bodu. Saldo podnikatelského indikátoru se snížilo také o 0,9 bodu a saldo spotřebitelského indikátoru kleslo o 1 bod. Ve srovnání s červnem 2008 je saldo souhrnného indikátoru důvěry o 24,7 bodů nižší, důvěra podnikatelů je nižší o 28,8 bodu a důvěra spotřebitelů je nižší o 8 bodů.

* * *

Graf Sezónně očištěné indikátory důvěry


V průmyslu se v červnu hodnocení současné celkové ekonomické situace oproti květnu téměř nezměnilo. Beze změny zůstalo i nízké hodnocení celkové poptávky, hodnocení zahraniční poptávky se mírně snížilo. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají oživení tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v květnu. Celkově se saldo indikátoru důvěry v průmyslu v červnu meziměsíčně zvýšilo o 2,7 bodu; je však o 29,3 bodu nižší než před rokem.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v červnu oproti minulému měsíci snížilo. Hodnocení současné celkové poptávky se téměř nezměnilo. Pro příští tři měsíce respondenti předpokládají mírné zrychlení vývoje stavební činnosti při nezměněné zaměstnanosti. Respondenti odhadují zajištění práce zakázkami na 8,5 měsíce dopředu. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří i šesti měsíců jsou nižší než v květnu. Celkově se saldo indikátoru důvěry meziměsíčně nepatrně snížilo (o 0,5 bodu) a je o 34,5 bodu nižší než před rokem.

V odvětví obchodu se v červnu ve srovnání s květnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v květnu, pro období příštích šesti měsíců jsou vyšší. Zásoby se podle mínění respondentů v červnu zvýšily. Celkově se saldo indikátoru důvěry v červnu oproti květnu snížilo o 5,3 bodu a v meziročním srovnání je o 18,6 bodu nižší než v červnu 2008.

Ve vybraných odvětvích služeb se podle respondentů v červnu ve srovnání s květnem snížilo hodnocení současné ekonomické situace. Také hodnocení poptávky se mírně snížilo a kleslo i její očekávání pro příští tři měsíce. Očekávání ekonomické situace jsou pro období příštích tří měsíců i šesti měsíců nižší než v květnu. Celkově se saldo indikátoru důvěry oproti minulému měsíci snížilo o 5 bodů a je o 29 bodů nižší než před rokem.

Ze šetření mezi spotřebiteli v červnu vyplynulo, že pro příštích dvanáct měsíců očekávají nepatrné zhoršení celkové ekonomické situace a mírné zlepšení své finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se v červnu oproti minulému měsíci mírně snížil, ale je i nadále vysoký. Podíl respondentů, kteří mají v úmyslu spořit, se snížil. Indikátor spotřebitelské důvěry se oproti minulému měsíci snížil o 1 bod, v meziročním srovnání je o 8 bodů nižší.

Sezónně očištěné indikátory důvěry

Grafy Sezónně očištěné indikátory důvěry
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688