Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  23.01.2001 11:00:00

Akcie: České akcie začaly nový týden korekcí, kterou táhly výprodeje akcií Českého...

Ranní zpráva Komerční banky

Datum : 23.1.2001

Komentář k trhům



       České akcie začaly nový týden korekcí, kterou táhly výprodeje akcií Českého Telecomu. Index PX-D v pondělí oslabil o 2,2% na 1450,9 bodu. Akcie Českého Telecomu reagovaly na vývoj telekomunikačního sektoru po celé Evropě. Český Telecom v pondělí oslabil o 4,1% na 545 následován dalším telekomunikačním titulem Českými radiokomunikacemi. Ty poklesly o 2,4% na 1367. Nedařilo se ani bankovním titulům, když Komerční banka poklesla o 0,9% na 989,5 a Česká spořitelna zkorigovala o mírných 0,2%. Unipetrol a ČEZ oslabily o 0,6% respektive o 0,5%. Pouze akcie Philip Morris si připsaly v pondělí zisky. Akcie tabákové společnosti posílily o 1,8% na 6,411.

       Dnes očekáváme, že bude pražská burza reagovat na vývoj na zahraničních trzích kvůli nedostatku fundamentálních domácích zpráv.

      

Komentář k zahraničním trhům



       Americké akciové trhy včera ztrácely v reakci na profit warning společnosti Dell Computer. Ta poslala níže akcie společností z oblasti výroby počítačů a softwaru. Index Nasdaq včera oslabil o 0,5% na 27579 bodu a DJIA mírně poklesl o 0,1% na 10578,2 bodu, jelikož byl podpořen růstem akcií maloobchodních společností a biotechnologií. Ztrácely akcie Dell, IBM, Hewlett-Packard, Compaq, Gateway i Apple Computer. Nedařilo se ani American Express, která také varovala. Naopak posilovaly Wal-Mart a Home Deport v reakci na zlepšení investičního hodnocení. Dařilo se i Cisco Systems a Amgen. Dnešní vývoj je velmi těžké odhadnout. Opět budou velmi sledované výsledky společností za 4Q.

       Německé akcie byly včera smíšené. Zatímco index Dax posílil o 0,4% na 6675 bodu tak technologický index Nemax 50 oslabil o 1,5% na 2761,3 bodu. růst Daxu podpořily akcie BMW a DaimlerChrysleru. Posilovaly i akcie RWE, které byly podpořeny spekulacemi, že společnost provede akvizici ve Španělsku. Naopak oslabovaly akcie Deutsche Telecomu před oznámením předběžných hospodářských výsledků za rok 2000. Nedařilo se ani Epcos, Infineon a SAP. U SAP se investoři obávali, že dnes oznámené výsledky nesplní očekávání. Dnes by se měly trhy v Německu pohybovat neutrálně podpořeny akciemi SAP a DaimlerChrysler.

      

Komentář ke společnostem



       Unipetrol

      

      
Vláda včera na svém zasedání schválila návrh ministerstva průmyslu na výběr poradce pro privatizaci Unipetrolu. Ministerstvo osloví minimálně šest potenciálních poradců, za kterých pak meziresortní komise vybere vítěze.

       Pro akcii je pozitivní, že vláda rozhodla o výběru poradce ačkoliv se nejedná o transparentní řešení, protože privatizace společnosti může pokračovat. Nicméně, stále zde existuje několik nejasností, které bude muset pravděpodobně poradce vyřešit. Stále není například jasné, jestli bude Unipetrol privatizován v celku nebo po částech a také ještě nebyl oznámen časový harmonogram privatizace.



      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688