Josef Trnka (TPS)
Z domova  |  17.05.2009 19:03:14

Langerovi to srdce nebere



V první polovině OVM se setkali bývalý a současný ministr vnitra, Ivan Langer a Martin Pecina za vydatných vstupů náměstka ministra a dalších hostů. Jejich beseda nebyla nikterak ostrá, takže za zaznamenání stojí možná jen (vedle prohlášení Peciny, že úsporná opatření se netknou policie a hasičů) Langerovo postesknutí nad současným tažením pana prezidenta proti odejivší Topolánkově vládě a některým jejím členům, které Václav Klaus měl v tisku označit za významně lobbyistické. Bývalý šéf rezortu nařčení odmítl a dojemně připomenul kdo se zasloužil o opětovné zvolení hlavy státu. Dokonce si zaspekuloval o příčinách změny Klausova chování, mezi nimi uvedl stáří, ztrátu paměti, dokonce i mindrák. 
Postoj Václava Klause k Lisabonské smlouvě a  její ratifikaci se věnovala druhá polovina Otázek (i Partie na Primě), kterou lze označit za zajímavější, když už ne z jiného důvodu, tak alespoň z hlediska právních institutů. Jak už to bývá, když se sejde několik právníků, tak každý má jiný názor. Do učené diskuze profesora Cepla, Jaroslava Kuby a senátora Oberfalzera se snažil přispět svým laickým pohledem i Václav Moravec. I když se řeč vedla o zvláštním postavení Václava Klause v ústavním systému dělby moci, tak hlavní zájmem moderátora bylo, zda se nenadužívá možnost obracet se na Ústavní soud, a to též v souvislosti s tzv. náhubkovým zákonem a připravovanými kroky Petra Pitharta proti způsobu ukončení fungování minulé vlády.
Stanovisko senátora Oberfalzera bylo od počátku jasné, v první chvíli zaujaly i argumenty Jaroslava Kuby z Katedry práva národohospodářské fakulty VŠE, ale když jeho přednáška deset minut pokračovala bez nějakého vyústění, tak do té doby překvapivě trpělivý Moravec ho musel opakovaně upozornit na to, že čeká odpověď na svoji otázku. Další očividnou obhajobu prezidentova postupu se pak pokoušel mírnit Vojtěch Cepl, který objasnil interpretační postupy, favorizujíc přirozenoprávní ideu před normativistickou. Za důvod intervencí politiků k Ústavnímu soudu označil jejich neschopnost prohrávat v demokratické výměně názorů.
V Partii se setkali další kandidáti do evropských struktur, občanský demokrat Evžen Tošenovský a komunista Vladimír Remek. Ústřední téma mělo ekonomickou povahu za podpory "divácké" otázky Umožní Vám šrotovné koupit si nové auto? Toto opatření v zemích za našimi hranicemi přineslo pozoruhodný zisk automobilce Škoda, v našich podmínkách však není přijímáno s žádným nadšením, což platilo i pro zúčastněné a stejně tak pro hlasující diváky. Pouhých 10 % z nich odpovědělo na anketní otázku kladně. K ekonomické problematice se telefonicky vyjadřoval Miloslav Kalousek, stejným způsobem zastupoval v pořadu hlavu státu tajemník pana prezidenta Ladislav Jakl. V poslední době se tak ostatně děje velmi často, až se nabízí otázka, kdo od koho opisuje, resp. ne vždy je úplně jisté kdy pan tajemník mluví jménem prezidenta a kdy sám za sebe.

                 Další informace a zajímavosti  zde, třeba nové recepty v rubrice Papání.


     


AliaShop
- prodej dovolených, stavebního spoření a hypoték, PF a připojení k internetu

Pro bližší info klikněte na malé obrázky.

17.05. 20:49  To musel bejt zas masochismus... (Sekáč nepřihlášený)
17.05. 19:53  Langerovi to srdce nebere (jarda)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688