X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Akcie ve světě  |  30.04.2009 09:23:00

Forex: Návrat k rizikovějším aktivům dostává JPY znovu pod tlak

Japonsko dnes v brzkých ranních hodinách zveřejnilo výsledky březnové průmyslové produkce. Ta po pět měsíců trvající hluboké kontrakci dokázala poprvé růst, a to o 1,6%, což představuje dvojnásobek původně odhadovaného růstu a daleko lepší údaj než v únoru, kdy se produkce propadala meziměsíčně o skokových 9,4%. Jak dnes uvedlo Ministerstvo pro ekonomiku, průmysl a obchod, růst byl tažen především 10,3% nárůstem v oblasti elektronických komponentů. I přes březnový růst však produkce zůstává na velice nízké úrovni, kde by se mněla držet i v dalších měsících, to když meziročně slábla o vysokých 34,2% (předch.: -38,4%). Společně s těmito čísly dnes Japonsko nabídlo také dubnový PMI pro výrobní sektor, který se rovněž dočkal vylepšení, když rostl z 33,8b. na 41,4b. a nad sazbami pak zasedla ještě Bank of Japan, která však ponechala klíčovou sazbu podle očekávání beze změny n 0,1% I přes lepší výsledky však zatím Japonsko nemůže počítat s oživením ekonomické aktivity, které by se mohlo protáhnout až hlouběji do roku 2010, a to díky vysoké závislosti na zahraniční (americké) poptávce. Obchodníci na FX přesto tato čísla přijali poměrně příznivě, což pomohlo japonské měně v brzkých ranních hodinách umazat část ze včerejších ztrát.

Včerejšek přinesl na jenové páry vlnu výprodejů, které pasovaly JPY do pozice nejslabší z nejvíce obchodovaných měn, když jen na páru s americkým dolarem prodělal největší ztráty za tento měsíc, aby včera uzavřel na ceně  97,60 USD/JPY. Na vině byl přitom především pozitivní sentiment na finančních trzích, který pomohly nastartovat výsledky amerického HDP za 1Q. Ten se sice propadnul o 6,1%, růst osobních výdajů o 2,2%, společně s prudkým úbytkem zásob a masivní kontrakcí investic, však dává tušit tomu, že by již čísla za 2Q mohla být podstatně lepší. Japonskému jenu pak (stejně jako ostatním hlavním měnám) na páru s dolarem výrazně uškodilo také včerejší zasedání amerického Fedu. Ten ponechal sazby beze změny a nabídnul poměrně příznivý výhled pro další vývoj americké ekonomiky. Co víc, Fed ani náznakem nezmínil případnou možnost navýšení kvantitativního uvolňování, což výrazně pomohlo americké měně, která tak včera své pozice na páru s japonskou měnou dokázala ještě navýšit.

Po růstu z minulých týdnů se tak JPY dostává opět pod tlak, a to i přesto, že dnes ráno dokázal část z těchto ztrát umazat. Dnešní obchodování na jenových párech má v rukou opět sentiment na finančních trzích, který pak v noci ze čtvrtka na pátek doplní ještě několik dat z Japonska. To přinese březnové meziroční výdaje domácností (oček.: -2,5%, předch.: -3,5%) a březnový CPI (oček.: -0,3%, předch.: -0,1%), jejichž dopad na kurz jenu by však přeci jen mohl být spíše mírný. V 8:20 se japonská měna prodávala na páru s dolarem na ceně 97,32 USD/JPY.

Autor: Jaroslav Brychta (jaroslav.brychta@xtb.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688