Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  28.04.2009 09:15:55

O2, NWR, ČEZ - Report ČR z 27. 4. + akciový výhled


V úvodu týdne se domácí trh červenal obdobně jako zahraniční trhy, vylekané prasečí chřipkou. Přestože úvodní reakce byla dle očekávání přehnaná - dopoledne své ztráty index minimalizoval, stejně nakonec uzavřel se ztrátou -1,21 % vzhlížejíc úvodní pokles na Wall Street. Důvodem byly ztráty bank. ERSTE (-1,22 %) i přes pozitivní očekávání svého šéfa ohledně hospodaření za 1Q se držela volatilně v červeném, když úvod titul zastihl dokonce pod hranicí 400 . O něco větší ztráty nakonec utrpěla za podprůměrné likvidity KB (-2,08 %). Naopak VIG (+3,4 %) díky dohánění pátečního večerního optimismu z Vídně, kde byla podporou oznámená dividenda, solidně posiloval. Positivem bylo i směrování akcií ČEZ (+0,25 %) zpět nad hranici 800 , když však likvidita s titulem byla druhá nejhorší v tomto měsíci. Negativně na index svou vahou působily především akcie TELEFÓNICA O2 (-2,23 %), které se odpoledne vydaly níže, přestože do té doby jako defenzivní titul stagnovaly. S menší intenzitou se obdobně zachoval i defenzivní PHILIP MORRIS (-0,83 %), který tak však uzavřel již nejníže od konce října. Výrazný pokles cen ropy také až odpoledne nasměroval skokově níže akcie UNIPETROL (-3,98 %).  U hladiny 350 se díky pátečnímu uzavření titulu v USA obchodovalo CETV (-4,69 %), které se nakonec stalo nejztrátovější emisí. Po třech růstových seancích níže zakončil i PEGAS (-1,31 %), když však zobchodovaných 409 tis. Kč nelze považovat za kurzotvorné. ORCO (+19,97 %) naopak za solidní likvidity navázalo na vzestup z minulého týdne, když s titulem muselo být pro vzestup pozastaveno i obchodování. Naposled index PX ovlivnily svou derniérou akcie ZENTIVA (-1,02 %), se kterými se překvapivě i poslední den poměrně obchodovalo. Celkové objemy obchodů však byly podprůměrných 1,1 mld. .

Pro úterý je k dispozici informace o snížení cílové ceny z 570 na 450 od JP Morgan pro akcie TELEFÓNICA O2. Doporučení firma ponechává na „underweight“. Dnes se bude čekat na zveřejnění hospodářských výsledků, ke kterému dojde však až večer po ukončení obchodování. Začíná se spekulovat, že příjmy firmy zejména od firemních zákazníků zasáhl v 1Q pokles a firma, že by tak mohla snížit i výhled pro celý rok. Dnes se uskuteční také VH společností ECM a NWR. U druhé jmenované lze jako zajímavost uvést, že akcie společnosti Ferrexpo, kterou společnost původně měla koupit (podíl 25 %) za cenu 0,85 GBP/akcii, pokračují ve svém růstovém tažení a z podzimních minim u cca 0,22 GBP již stojí přes 1,3 GBP. Vzhledem k včerejšímu posilování dolaru, zamířily na trhu v USA výrazně níže akcie CETV. Dnes tak můžeme v úvodu očekávat další pokles tohoto titulu, kde také dochází k výběru tučných zisků z předchozích týdnů. Ohledně akcií ČEZ je zajímavá zpráva o poměrném nezájmu zákazníků zafixovat si cenu energie pro následující rok, když tato možnost končí ke konci dubna. Firma však nezveřejnila, kolik zákazníků využilo změnu na tarif „měsíc“ či „kvartál“, které vzhledem k současným cenám elektřiny na trhu, nabízejí výraznou úsporu již nyní, oproti ceně která byla stanovena pro domácnosti na letošní rok. Masové uplatnění těchto tarifů by přitom mohlo výrazněji promluvit do hospodaření společnosti. Dnes, alespoň v úvodu, opět žádný optimismus na trzích čekat nemůžeme, když strach z prasečí chřipky, informace o údajné potřebě navýšení kapitálu pro přední US banky, trhům nepomohou. V očekávání budou nové zprávy ohledně situace v GM či odpoledne HV dalších US firem a makrodata.

Jiří Zendulka                                                                                         

CAPITAL PARTNERS a.s.                    

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 15:02  Milionové tzv. insider transakce na akciích KOFOLA Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
Út 16:44  ČEZ: Absence odvodů z nadměrných tržeb, návrh dividendy - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 11:27  ČEZ: Rozhovor s organizátorem skupiny akcionářů Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

28.01.2011NWR, ECM - Report ČR z 27.1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
12.11.2010NWR, ČEZ, O2 - Report ČR z 11. 11. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
29.10.2010ERSTE, UNI, NWR - Report ČR z 27. 10. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
30.08.2010NWR, ČEZ - Report ČR z 27. 8. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688