TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  14.04.2009 17:41:00

Čunek: KDU-ČSL odchází do opozice, o podpoře vlády bude závazné hlasování

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek prohlásil, že po odchodu současné koaliční vlády v demisi se lidovci stanou opoziční stranou, budou mít také závazné hlasování k podpoře úřednické vlády. Čunek to řekl v úterý v rozhovoru pro Rádio Česko.

"Jsme stranou, která dokončuje koaliční projekt, ale ten jen dojíždí do 9. května. Poté se staneme čistě opoziční stranou. Toto je vláda, kterou si vytvořily dvě nejsilnější strany. Jediný důvod, proč o podpoře uvažovat, je vážná hospodářská krize," sdělil Čunek. Podle něj je tak třeba do předčasných voleb KDU-ČSL chápat jako opoziční stranu.

Premiér v demisi a předseda ODS Mirek Topolánek se podle Čunkových slov z nějakého důvodu bojí prezidenta Václava Klause. "Nechtěl mu dát možnost, aby on rozhodl. Já bych se ho nebál a mělo to zůstat tak, aby si ČSSD, která shodila vládu, vládu sama se stojedničkou postavila," řekl Čunek.

Čunek Rádiu Česko rovněž sdělil, že KDU-ČSL bude mít k podpoře nové vlády Jana Fischera vlády závazné hlasování. Kvůli případnému odlišnému hlasování však nikoho ze strany vylučovat prý nehodlá.

K rozporům uvnitř strany Čunek uvedl, že mnoho poslanců KDU-ČSL je v politice už 20 let a jejich vazby na jiné poslance či členy jiných stran jsou osobně daleko silnější než vazby na vlastní stranu. Pak podle něj dochází k tomu, že raději dávají přednost přátelským, kamarádským a možná i jiným poutům, a rozhodnou jinak, než celostátní konference. "Poslanecká sněmovna mi někdy připomíná klanovou strukturu," prohlásil předseda lidovců.

Rovněž se domnívá, že někteří ze současných zákonodárců KDU-ČSL stranu určitě opustí. "Jestli je pro někoho přání ODS víc než přání KDU-ČSL, ať přejde do jiné strany. Vedle (ministra financí) Miroslava Kalouska vidím celkem tak čtyři lidi. Myslím, že po sjezdu by měli mít podstatně menší vliv," uvedl Čunek.

Podle Čunka se strana kvůli Kalouskově politice ocitla příliš vpravo. "Někteří lidé z naší strany, představitelem je Miroslav Kalousek, jsou přesvědčeni, že naše strana by měla v budoucích volbách kandidovat na společné kandidátce s ODS. To by podle nich způsobilo, že by pravicová politika získala víc hlasů. Já ale tvrdím, že by se nám stalo totéž, co KDS (Křesťanskodemokratické straně), byl by to krok ke sloučení. Tam ale naše místo není. KDU-ČSL je stranou středovou," dodal Čunek.

Petr Vlasák, vlasak@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688