TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  02.04.2009 10:19:55

Topolánek tvrdí, že Paroubek vydírá a ohrožuje dohodu o nové vládě

MediafaxOdstupující premiér Mirek Topolánek (ODS) tvrdí, že předseda ČSSD Jiří Paroubek přichází stále s novými požadavky při sestavování nového kabinetu a ohrožuje tím dohodu stran o úřednické vládě. Navzdory tomu ve středu novinářům řekl, že jednání ODS, KDU-ČSL, SZ a ČSSD budou pokračovat v pátek.

"Už se nenechám vydírat. S předsedy parlamentních demokratických stran jsme dospěli k dílčím závěrům případné dohody, která ovšem ještě není finální a podepsaná, a předseda ČSSD Jiří Paroubek dále kupí své požadavky," řekl Topolánek. Vadí mu i to, že z ČSSD údajně unikají jména možných ministrů nestranické vlády.

"Ten, kdo spekuluje a předhazuje nějaká jména, jen případnou dohodu vzdaluje a přebírá tak odpovědnost za případný krach jednání," pohrozil Topolánek.

Topolánek obvinil Paroubka z toho, že jednání se stranami končící koalice jen předstírá. Vyzval ho k tomu, aby se nechal pověřit sestavením vlády, pokud má s podporou KSČM ve sněmovně 101 hlasů, které požaduje prezident Václav Klaus.

"Nervózní vyjádření Mirka Topolánka, kterými zpochybnil úterní dohodu s předsedou ČSSD o sestavení nové, úřednické vlády s podporou politických stran ve sněmovně, přikládám neschopnosti poslaneckého klubu ODS přijmout již dohodnuté, realistické řešení," reagoval Paroubek. Doufá, že jde jen o jedno z dalších Topolánkových emotivních vyjádření, nikoli o záměr zhatit jednání. "V opačném případě by to byla ODS, kdo ponese odpovědnost za krach jednání se všemi důsledky, které by to mělo," zdůraznil Paroubek.

Předseda ODS také odmítl podíl komunistů na sestavování nové vlády. Socialisté chtějí svá jména konzultovat se zástupci KSČM a Demokratické strany zelených. ČSSD ale podle Paroubka nemusí brát ohled na to, že ODS odmítá vyjednávat s komunisty. Podle něho by dokonce strany měly respektovat i případný odpor komunistů k některému z navržených kandidátů.

Paroubek novinářům řekl, že strany si již předběžně rozdělily ministerstva v novém kabinetu, který Českou republiku dovede k předčasným volbám v polovině října. "Definitivní dohoda ještě není, mohou ještě nastat změny," uvedl Paroubek. Podrobnosti nesdělil.

Topolánek se s Paroubkem neshodli na postoji ke středečnímu prohlášení prezidenta Václava Klause, který se podivil nad tím, že někteří politici hovoří o "letní překlenovací vládě". Zatímco předseda ČSSD s Klausem souhlasí a půjde podle něho o úřednickou vládu, šéf občanských demokratů trvá ta charakteristice "letní překlenovací vláda".

Nová vláda nestraníků odborníků by mohla být sestavena do konce týdne a Topolánkův kabinet by měl podle úterních předběžných dohod vládnout ještě několik týdnů, spekuluje se nejvýše o měsíci. Končící koalice občanských demokratů, lidovců a zelených má nominovat osm ministrů, dalších osm sociální demokraté. Závěrečná jednání by podle premiéra mohla pokračovat tento pátek po jeho návratu ze setkání s představiteli největších světových ekonomik G20 z Londýna.

Politici se už v úterý shodli i na termínu předčasných voleb. Měly by být v pátek a v sobotu 16. a 17. října. Koaliční Topolánkova vláda padla minulé úterý, když jí na návrh ČSSD vyjádřila sněmovna nedůvěru.

PRAHA / 17:02, 01. 04. 2009

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688