TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2012 09:39:10

SOUHRN: ODS si zvolila nové vedení a vyzvala rebely, aby přestali ohrožovat vládu

BRNO (MEDIAFAX) - Z víkendového volebního kongresu ODS vzešlo nové vedení strany, v čele stanul staronový předseda Petr Nečas. Ostrých slov se naopak dostalo pětici rebelujících poslanců spolu s výzvou, aby přestali bojkotovat názor stranické většiny, přesto se zdá, že jejich stanovisko se nezměnilo.

Občanští demokraté během volebního kongresu, který se konal v sobotu a v neděli na brněnském výstavišti, zhodnotili debakl v krajských a senátních volbách a zvolili si nové vedení strany. Bezmála šedesátiprocentní podporu dostal staronový předseda strany a premiér Petr Nečas. Přestože na kongres odjížděl bez vyzyvatele, v sobotu ve třiadvacet hodin oznámil kandidaturu jeden z rebelujících poslanců Ivan Fuksa. Ten skončil s třicetiprocentním ziskem hlasů a posléze oznámil, že stahuje svou kandidaturu na post řadového místopředsedy. "V jedné vládě s Petrem Nečasem být nechci," vysvětlil své pohnutky v neděli odpoledne.

Nečas jako priority strany v dalším období vyjmenoval zacílení na komunální politiku a výrazné zlepšení komunikace uvnitř celé ODS a hlavně směrem k občanům.

První místopředseda ODS vzešel na brněnském volebním kongresu již z prvního kola. Stal se jím ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který od delegátů získal 363 hlasů. Na pomyslném druhém místě skončila Miroslava Němcová, ta funkci zastávala doposud. Svůj hlas jí odevzdalo 142 delegátů.

Martin Kuba ve svém nominačním proslovu uvedl, že by se strana měla více ideologicky profilovat v koalici. Nelíbí se mu některé výroky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který by podle něj měl pouze dělat, co mu premiér a vláda přikáže. Například u projednávání rozpočtu odsoudil Kalouskova slova o škrtech pro dopravu, inovace a vědu. "Musí tady stát místopředseda, který řekne, že o tom přece nerozhodne ministr financí," vnímá funkci prvního místopředsedy Kuba.

Pozice řadových předsedů získali lídr Plzeňského kraje Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti Pavel Blažek, šéfka sněmovny Miroslava Němcová a ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Pospíšil obdržel celkem 454 hlasů, nejvyšší počet, který vůbec který z kandidátů ve všech víkendových volbách získal. "Je to velice silný mandát. Vnímám to jako signál, že jsem tmelem strany, nikoli jejím rozeštvávačem," zmínil Pospíšil po volbě.

Také dodal, že si do vedení nejde léčit starou křivdu, kterou by mohl cítit poté, co jej premiér Nečas v létě odvolal z postu ministra spravedlnosti. Zdůraznil, že si všechno vyříkali. "Pro mě udělaly krajské volby za touto kauzou tlustou čáru. Budu k Petru Nečasovi loajální," oznámil.

Dramatickou situaci přineslo večerní volení výkonného výboru strany. Přestože jde zpravidla o formalitu, kdy delegáti schválí kandidáty, které navrhly jednotlivé regiony, u čtyř osob se občanští demokraté na kongresu rozhodli, že jim funkci nedopřejí. Jsou jimi dvojice rebelujících poslanců Marek Šnajdr a Petr Tluchoř za střední Čechy, Ivan Langer za Olomoucký kraj a Pavel Dlouhý za jižní Čechy. Jejich místa zaujali náhradníci, které odhlasovali delegáti ve veřejné volbě: Petr Maroš, Raduan Nwelati, Zdeněk Pánek a Martin Novotný.

Rebelující poslanci, kteří odmítají na zasedání sněmovny zvednout ruku pro zvyšování sazby DPH, si na kongresu od svých kolegů vyslechli ostrá slova o tom, že rozvracejí stranu, poškozují značku ODS a nahrávají pádu vlády a nástupu rudo-oranžové vlády. To vyvrcholilo, když je kongres oficiálně vyzval, aby přestali s rebelií a přizpůsobili se většinové shodě ve straně a koaličním dohodám.

Přesto se nezdá, že by názor kongresu měl zvrátit rozhodnutí rebelující pětice, protože Ivan Fuksa i Petr Tluchoř na kongresu novinářům opakovaně sdělovali, že pro zvýšení DPH ruku zvednout nehodlají. Zároveň ovšem tvrdili, že pád vlády si nepřejí a věří, že strana i koalice najdou takovou podobu konsolidačního balíčku, se kterým budou všichni souhlasit.

Katerina Surmanová, Filip Nachtmann, Jan Drahorád, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

05.11. 13:11  ODS rulez (StatniPrispevek.cz)
05.11. 13:09  At ods táhne (StatniPrispevek.cz)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688