Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  31.03.2009 08:21:31

DOWER-D: AAA Auto, Erste - spekulace nebo pokračování medvědí rally?

Dnes je velmi zajímavé a poučné ohlédnutí za včerejším obchodováním. Při pondělku se totiž sešel neuvěřitelný počet faktorů, které obchodování ovlivňovaly současně. Po zhruba 3 týdnech byly razantnější korekce a vybírání zisků na spadnutí. Nicméně velmi vlivné byly především (1) silné impulzy ze zámoří.

Obamova administrativa odmítla plány automobilek GM a Chrysler na oživení a vyžádala si jejich dopracování. Jinou silnou zprávou z americké administrativy, už dříve, bylo oznámení, že banky budou potřebovat další miliardy dolarů. Jako celek byly tyto zprávy přijaty negativně. Nicméně s odstupem času je trhy možná přijmou lépe. Ukazuje se totiž, že Obama není nakloněn rozdávání veřejných prostředků "jen tak" a bude tvrdě kontrolovat pořád ještě velmi "nekompetentní" banky. To může být z pohledu budoucnosti dobrá zpráva.

(2) Pak je tu dnes zahajovaná cesta Baracka Obamy do Evropy. Na obou stranách Atlantiku - stejně jako na akciových trzích - vládne napětí. A tak si trhy připravují, pro jistotu, lepší, tedy nižší, výchozí startovací základnu. Zvláštní roli v tom napětí sehrál i náš premiér Mirek Topolánek. Byť mu diplomaté vyčítali neomalenost, jsou svým způsobem rádi, že zdroj ekonomického napětí mezi EU a USA nedávno přesně a jasně pojmenoval.

A konečně je tu i vliv (3) domácí politické nestability. V tomto "guláši" všemožných příčin včerejšího razantního poklesu je tak obtížné najít tu opravdu relevantní, protože se s největší pravděpodobností jedná o jejich prolínání a vzájemné posilování.

Za zvláštní pozornost a poznámku však stojí ještě (4) moment spekulace. Typickým představitelem poslední spekulace jsou akcie AAA Auto, graf 1. A možná i Erste Bank, graf 2.

Graf 1, AAA Auto, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.3. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Erste Bank, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.3. - pro zvětšení klikněte

Ve hře je tedy spousta faktorů a každý jeden z nich ovlivňuje aktuální dění na akciové scéně. Všechny fuvedené aktory budou trhy ovlivňovat nejen dnes, ale i po celý tento týden, kdy bude v Evropě Barack Obama. Z pohledu akciových trhů budou z Obamovy návštěvy nejdůležitější asi zítřejší summit G20 v Londýně, bude se jednat o krizi, a nedělní summit EU-USA v Praze, bude se jednat o vztazích mezi EU a USA.

Ale ani to ještě není všechno. Zatímco loni Obama Evropu, při srovnávání s Bushem, nadchl, letos už nadšení vyprchalo. Před jeho nynější klíčovou cestou do Londýna, Štrasburku, Kehlu, Prahy a Istanbulu sílí obavy, že bude po Evropanech také něco žádat.

Londýnský ekonomický summit G20 je proto považován za nejdůležitější setkání dekády. Oživí světovou ekonomiku? Politici by rádi světu představili konkrétní výsledky, ale nálada k dobrým řešením není nejlepší. A dopad na světové akciové trhy v případě neúspěchu bude jasný -  další pokles a pokračování "blbé" nálady.

A tak ve vzduchu aktuálně visí slova profesora New York University Nouriela Roubiniho, který současnou hospodářskou krizi předpověděl, a který v půlce minulého týdne predikoval, že růst, který trval až do minulého čtvrtka, je pouze přechodným skokem vzhůru na medvědím trhu. Také analytici banky Morgan Stanley včera přilili olej do ohně. Přišli s doporučením prodávat americké akcie, protože zisky budou podle jejich analýz slábnout. Vyhlídky jsou tedy zatím hodně nejisté.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688