Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  07.01.2009 11:36:50

I přes krizi chtějí lidé číst informace o investicích

Z firemních statistik finančního serveru Kurzy.cz vyplývá, že nejlepší akcií za rok 2008, která přinesla investorům nejlepší zhodnocení, byl cenný papír Zentivy. Ten připsal investorům roční zhodnocení téměř jedenáct procent.

 

I přes velkou smršť špatných zpráv, převážně ke konci roku 2008, se na pražské burze podle statistik obchodníků uzavřely obchody s akciemi za 851 567 miliard korun. Průměrná obchodní seance tak vyšla na 3,379 miliardy korun. Z dat společnosti Capital Partners tak dále například vyplývá, že objemu obchodů více než 6,578 miliard korun (tedy dvojnásobku průměrného denního objemu) bylo dosaženo pouze v devíti seancích. Pokud bychom chtěli srovnávat výkonnost pražského indexu PX, vychází, že polský index WIG 20 přišel o více jak -48 %, maďarský BUX ztratil -53 %.

 

Výkonnost akcií obchodovaných v systému SPAD v roce 2008:

Akcie

Výkon (v %)

Zentiva

+10,91

Orco

-92,03

NWR*

-83,53

CME

-81,86

AAA

-79,52

ECM

-78,34

Pegas

-68,97

Erste

-67,83

Unipetrol

-55,58

VIG**

-54,11

Index PX

-52,72

ČEZ

-42,38

KB

-32,05

Philip M.

-24,04

Telef. O2

-22,15

* akcie NWR – závěrečný kurs 6. května (první obchodní den na BCPP)

** akcie VIG – závěrečný kurs 5. února (první obchodní den na BCPP)

 

Čtenářům finančního serveru Kurzy.cz i proto začala sloužit rubrika „Nejlepší investicehttps://www.kurzy.cz/jak-investovat, která přehledně formou grafu vyhodnocuje na týdenní bázi portfolio finančních produktů. I přesto, že rok 2008 byl pro celosvětové akciové trhy nejhorších dvanáct měsíců v historii a podle statistik dosáhl odliv kapitálu rekordních 14 bilionů dolarů, mohli investoři dosáhnout i zajímavých zisků. Nejhůře si vedly akciové trhy v Rusku. Benchmark RTS smazal vloni rekordní 72 %. Druhý nejhorší výsledek ve světě zaznamenal čínský akciový index, SSE Composite ztratil rekordní 65 % poté co mu boom v letech 2006 a 2007 přinesl růst přes 300 %. V Londýně ztratil hlavní index FTSE 100 31,3 %, byl to nejhlubší pokles od doby jeho vzniku v roce 1984 poté co v roce 2007 rostl o 3,8 %. Hypoteční a následná úvěrová krize smetla finanční sektor. První obětí se stala americká investiční banka Bear Stearns, poté Lehman Bothers, britská hypoteční banka Northern Rock a další. Cena ropy se meziročně propadla o rekordních 60 % na 37 dolarů za barel. V USA zakončil Dow Jonesův index v poslední den obchodování se ziskem 2,2 %, za celý rok ale prohrál 34 %, což byla nejhorší ztráta od dob velké hospodářské krize roku 1931. Pouze dva tituly, maloobchodníci Wal-Mart Stores a Mc Donalds, uzavřely v kladných hodnotách. Nejztrátovějším se stala automobilka GM, její akcie klesly o 87 %.

 

Kromě výkonnosti kapitálových a finančních trhů sleduje ale finanční server Kurzy.cz i dění a rozhodování, které výkonnost jednotlivých finančních produktů ovlivňuje. V této souvislosti proto připravil speciální přílohu o Evropské unii. Ta bude pečlivě sledovat nejen politické dění související s českým předsednictvím, ale i to, jak se jednotlivá rozhodnutí promítnou do dění na světových a domácích kapitálových a finančních trzích.

 

 

Server Kurzy.cz www.kurzy.cz patří do skupiny společnosti AliaWeb a patří mezi nejnavštěvovanější finanční servery v ČR. Orientuje se nejen na oblast investic, finančního zpravodajství a zpráv z kapitálových a peněžních trhů pro odborníky, ale své si na něm najdou i uživatelé, kteří se ve světě financí tak často nepohybují. Návštěvnost serveru Kurzy.cz dosahuje měsíčně průměrně 300 000 unikátních uživatelů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688