Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  23.10.2008 07:26:58

DOWER-D: Unipetrol, NWR, Erste, ČEZ - jak dál?

Téměř do puntíku se tento týden opakuje situace z minulého týdne. Dál totiž sledujeme scénář pro emerging markets. Znehodnotit tyto trhy a pak na nich - na účelově podhodnocených akciích - získat zpět v posledním půlroce, roce, ztracené peníze, grafy 1 až 4.

Graf 1, Unipetrol, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.10. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.10. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.10. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 22.10. - pro zvětšení klikněte

Na nás pak už "jenom" je vystihnout včas okamžik obratu a k růstům se připojit. Abychom ale dokázali správně okamžik obratu rozpoznat, musíme znát dobře širší souvislosti. Tak konkrétně včerejší nový propad způsobily (1) obavy z globální recese a jejich vliv na poptávku po komoditách; způsobily pokles cen ropy a kovů a to se promítlo do ztrát těžebních a energetických společností, (2) první oznámené slabší výsledky hospodaření některých firem a (3) guvernér Bank of England Mervyn King, který v úterý večer před středečním obchodováním varoval, že Velká Británie pravděpodobně vstoupila do první recese za posledních šestnáct let.

Ale jsou tu i "nepřímé" souvislosti. (4) Podle rakouského deníku Kurier se prý Česká republika možná nedočká svého evropského předsednictví. V Evropském parlamentu totiž údajně podle informací listu v posledních dnech sílí hlasy volající po prodloužení nynějšího předsednictví Francie na úkor Česka. Je proto dobře, že zprávu včera důrazně demetoval premiér Mirek Topolánek. Prodloužit francouzské předsednictví na úkor českého není ale ani právně možné, musely by se totiž změnit zakládající smlouvy EU. A takový krok by vyžadoval jednomyslný souhlas všech zemí.

(5) Ve hře je i Maďarsko. Maďarská centrální banka včera razantně zvýšila základní úrokovou sazbu o tři procenta! Rozhodnutí centrálních bankéřů naznačuje, že zemi ochromila vážná ekonomická krize. Pod tlakem je vedle měny i maďarský akciový trh a problémy z Maďarska se přelévají i na český akciový trh.

Naopak pozitivně může zapůsobit - byť se to akciového trhu vůbec netýká! - zpráva, že největší akcionáři BCPP ukončili několikaměsíční rozhodování a kývli na nabídku vídeňské burzy. Vídeňská burza tímto krokem výrazně posílí ve střední a východní Evropě. Už dříve převzala 50,45% podíl v budapešťské akciové burze a letos získala 81% ve slovinské burze. Šéf vídeňské burzy Michael Buhl vidí hlavní smysl spojení ve sdílení dat. Mnohé burzy totiž posílají svá data na vídeňskou burzu a ta je pak distribuuje do světa. Maličkost, řeklo by se, ale jako podpůrný argument v těžkých dobách pomáhají někdy i maličkosti.

Ale ještě k dnešku. Pokud se zadíváme na včerejší grafy, viz například i na vzpomínané grafy 1 až 4, je z nich patrný náběh do postranní akumulační fáze. Dnešní obchodování ho může potvrdit. Pokud ano, musí dnes trh růst nebo stagnovat. Podaří se to?

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688