Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Výběr zpráv  |  23.09.2008 09:33:38

Pivo zdražuje, kdopak nám padne?

Starší z nás si jistě velmi dobře pamatují lidové rčení, které říkalo, že vláda, která zdraží pivo, padne. Jistě, okřídlená slova z dob reálného socialismu dnes nemají vypovídající hodnotu, ale uznejte sami, že leckomu by se to do krámu hodilo. Nicméně zpátky k věci - plzeňský Prazdroj zdraží, podle svého prohlášení, od listopadu pivo v průměru o čtyři procenta. Firma má na trhu zhruba padesátiprocentní podíl, ostatní pivovary ji zpravidla následují. Nahoru mají jít ceny desítek, zvýšení má být podle agenturních zpráv zhruba 70 haléřů na půllitr. U ležáků, tedy vícestupňových piv, bude zdražení zhruba korunu. Důvodem jsou prý rostoucí náklady ječmene.

 

Pozitivní zprávou pro pivaře ale je, že konkurence na trhu si nemyslí totéž, co majitel Plzně, totiž pivovar SABMiller. A tak nasnadě je otázka, zda-li se konkurneti bojí pádu podle dříve uvedeného rčení? Objevují se názory, že ano. Přestože Plzeňský Prazdroj chce zvýšit ceny všech svých značek, jeho konkurenti jsou spíše zdrženliví. Server Novinky.cz například cituje Jana Veselého, ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven, který řekl, že hodně výrobců piva se bojí toho, že by zdražením piva ztratili svůj podíl na trhu. Prý nejde o to, že by lidé přestali pít, ale že by přešli k levnějším značkám. Cigaretový trh je údajně dostatečně odstrašujícím příkladem toho, že již umírající "levné" značky najednou ožívají a zažívají rozkvět.

 

Přestože jsou prý zatím výsledky prodeje piva na domácí poměry „nic moc“, patří Češi se svým pivním apetitem ke světové špičce. Česká spotřeba piva vykázala loni hodnotu 158,8 litru na osobu.  Ti, kdo mají rádi statistiku, nechť vědí, že tohle číslo znamená vypít denně zhruba 0,5 litru, tedy přesně jeden půllitr. A to prosím pěkně ať už se jedná o batole, či seniora.  Česká republika tak byla šestnáctým největším producentem piva na světě s podílem 1,1 procenta na celkové produkci.

 

Ať už se bude zdražovat, nebo ne, rozhodně to nesouvisí s tím, jestli vláda padne, či nikoli. Ale my, konzumenti, kterým v poslední době připadá, že se proti nám spikli snad všichni, můžeme mít radost. Počínání pivovarnické konkurence v ČR totiž dává naději, že se snad ledy hnuly. Někteří totiž pochopili, že „pracovat“ s veřejností je často smysluplnější a efektivnější cesta k tomu, jak si klientelu udržet a přesvědčit jí o svých kvalitách. I když připouštím, že může být dražší, těžší a složitější, než jen oznámit: „Milí příznivci piva, zítra budeme prodávat váš oblíbený mok o korunu dráž.“

 

24.09. 18:04  Chvála českého piva (Henry)
24.09. 16:04  Ale Karle (Karel)
23.09. 16:14  Ale Karle (jana)
23.09. 14:41  pokud se výčepmí trefí (Karel)
23.09. 10:16  pokud se výčepmí trefí (jana)


Přečtěte si také:

05.03.2024Když na nás padne jarní únava Redakce (Bydlet.cz)
09.08.2023Benzín i nafta skokově zdražují. Padne hranice 40 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)
19.01.2023Německo nás padnout nenechá (Ozvěny trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688