Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  11.09.2008 06:43:48

DOWER-D: NWR, ČEZ a další - problémem českých trhů je nesvéprávnost!

Dovolíme si dnes trochu píchnout do vosího hnízda. Problémem kapitálových trhů v Česku je, s jistou nadsázkou, nesvéprávnost. Když se to ekonomům hodí, vydávají ji za úspěch, když se to nehodí je to vliv "celosvětových turbulencí".

Donedávna ekonomové a politici jásali nad silnou korunou a vydávali ji za svůj velký úspěch. Pak se začínali ozývat postižení, nejvíc exportéři. V létě se přidali hoteliéři, lidé z turistického ruchu a další. Čtvrtina firem údajně hodlá přestěhovat své firmy z Česka.

Ukázalo se, že za domnělým úspěchem stojí jednoduchá spekulace silných zahraničních investorů, kteří si uvědomili, že koruna bez jasně stanového termínu pro zavedení eura je neopakovatelná a v podstatě jistá spekulace. Dnes už začíná být i neekonomům jasné, že silná koruna není možná to pravé ořechové.

S padajícími akciemi je to podobné, viz například grafy 1 až 4.

Graf 1, NWR, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Telefónica O2, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, VIG, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.9. - pro zvětšení klikněte

Nemají žádné dostatečně silné fundamentální důvody aby padaly. A přesto padají. V podstatě jde ale o totéž jako u té silné koruny. O spekulaci. Zahraniční spekulanti velmi dobře vědí, že (1) tuzemské akcie jsou silné a zároveň, že (2) domácí akciová komunita je totálně nezralá. Pak stačí jednoduchý trik. Svými penězi způsobit v Česku ještě větší propady než jinde ve světě - zvlášť vhodné jsou opravdu silné tituly jako ČEZ, Telefónica O2, banky, ale i oba developeři -, pak vsadit na váhavost, neznalost a malé zkušenosti domácích investorů, rychle zaútočit, znovu vyhnat akcie vysoko a mít vyděláno. Než to domácímu publiku dojde bude po všem.

Ostatně něco podobného provedli američtí jestřábi se svými cílenými podvody, když přesunuli své problémy - vydělávali na půjčkách a úvěrech, o kterých věděli, že je klienti nemohou nikdy splatit - z USA do světa a do Evropy zvlášť. Pak už stačilo jen nasadit "renomované" analytiky a společnosti, kteří donekonečna opakovali: Ta Amerika, až se to tam zlepší, pak...

Akcie na pražské burze se tedy trápí. Index PX klesl nejhlouběji od července 2006 a včerejší obchodování bylo nejhorší v letošním roce. Vlna výprodejů pokračuje. Investoři každý den čekají, že výprodeje skončí, ale panika pokračuje dál. Pomyslnou poslední kapkou neutěšeného vývoje byla/je klesající cena ropy. Ta včera znovu klesla, a to i přesto, že ropný kartel OPEC překvapivě rozhodl o snížení produkce a dal tím trhům jasný signál, že nechce cenu ropy pustit pod sto dolarů za barel.

Faktickým motorem poklesu ale byly a jsou stop-lossy. Údajná pojistka jak předejít dalším ztrátám. O čí ztráty ale jde, když způsobují ještě těžší propady?

Panika zatím gradovala včera. Daleko důležitější však je, že se výrazně zvýšily objemy. Dvojnásobně. Někdo "nezajímavé" akcie nakupuje. Proč?

Nálada na domácím akciovém trhu se tedy znovu dostala na bod mrazu. Pondělí přišlo s nadějí, ale úterý a středa všechny naděje zmrazily a potvrdily pondělní slova jednoho z francouzských akciových stratégů: "Dojde k jednodennímu skoku. Ale ve skutečnosti se trh jen domáhá toho, co ztratil minulý týden. Nejde o velký zvrat v trendu, který je stále sestupný." To co platilo o pondělním obchodování může s vysokou pravděpodobností platit i o čtvrtečním  obchodování. Čekáme proto korekci posledních propadů, tedy růst. Pomoci by mohl i středeční vývoj v USA. Tam trhy opět rostly, byť mírně a byť s rozpaky.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688