Marta Hrdličková (Kurzy.cz)
Finance  |  02.07.2008 14:52:28

Dopady úvěrové krize: ve světě zasaženo již 45 % stavebních firem

Dopady úvěrové krize: ve světě zasaženo již 45 % stavebních firem

 

V žádném jiném sektoru než ve stavebnictví se celosvětově neočekává tak velký dopad rostoucích následků úvěrové krize

 

Praha, 2. července 2008 – Dvě třetiny stavebních společností z celého světa očekává, že v důsledku úvěrové krize budou jejich aktivity vystaveny většímu tlaku. Již nyní krize na finančních trzích ovlivňuje ve světě až 45 % stavebních firem. V tomto sektoru je také nejvíce firem, které předpokládají, že se následky úvěrové krize budou zhoršovat. Uvádí to výzkum* úvěrové pojišťovny Atradius mezi 2500 stavebními společnostmi z Evropy, Severní Ameriky a Austrálie.

 

Dopady krize  na sektor stavebnictví se projevují například na dluhovém financování. U 53 % dotazovaných společností se podmínky určující udělování krátkodobých a dlouhodobých úvěrů poměrně nebo značně zpřísnily. Nejen proto již 45 % stavebních společností změnilo své platební podmínky. Nyní od svých zákazníků vyžadují kratší splatnosti.

 

89 % stavebních společností uvedlo, že používají nástroje ke snížení rizik spjatých s pohledávkami. Mezi nejčastěji využívané nástroje patří zálohové platby  při objednávce nebo dokončení (47 %); dále záruky (32 %) a pojištění pohledávek (25 %).

 

Výsledky studie pomohou společnostem v různých zemích a odvětvích zlepšit způsob, jak se na tato rizika připravit. V České republice pociťujeme od počátku roku 2008 nárůst škod v oblasti stavebnictví o více než 30 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, hlavně u malých a středních podniků,“ říká Markéta Stržínková, ředitelka Atradius pro region východní Evropy.

 

Spojené státy na pokraji recese – severní a střední Evropa se zatím drží

Dosud následky úvěrové krize pociťovaly nejvíce společnosti ve Spojených státech (68 %) a v Mexiku (60 %). V Evropě tomu je nejvíce zasažena Itálie (58 %), Velká Británie (46 %) a Španělsko (44 %). Na opačném konci žebříčku se nacházejí země severní a střední Evropy.

 

Celkově ze studie společnosti Atradius vyplývá, že úvěrová krize – která začala v Severní Americe – se nyní rozšiřuje do firem v dalších zemích a průmyslových odvětvích. Odborníci se však domnívají, že současná finanční krize nepředstavuje dostatečný důvod pro vznik recese. „V současnosti zde máme celou řadu dalších vlivů, které je třeba zohlednit, včetně nárůstu cen energií a zemědělských produktů, a které krizi prohlubují,“ říká Markéta Stržínková. „Následky budou v různých zemích různé v závislosti na tom, v jakém stavu je hospodářství dané země. Na pokraji recese jsou především Spojené státy, zatímco severní a střední Evropa si stále vede docela dobře,“ dodává Stržínková. Téměř ve všech zemích, které byly předmětem šetření, si však krize vyžádala ztráty v jednotlivých sektorech ekonomiky.

 

Studie* s názvem The Global Credit Crisis: Is the worst yet to come? (Globální úvěrová krize: To nejhorší nás ještě čeká?) je zdarma ke stažení na

http://global.atradius.com/creditmanagementknowledge/publications/latestreleases.html

 

* Mezinárodní studii o globální finanční krizi provedla společnost Atradius, která je jedním z vedoucích poskytovatelů služeb v oblasti pojištění úvěrů a inkasních služeb. Do průzkumu Atradius zahrnul 2 500 společností z Evropy, Severní Ameriky a Austrálie. Tato studie, která zkoumá různá odvětví, byla provedena v celkem 14 zemích

 

O společnosti Atradius Group:

Atradius Group je jednou z největších pojišťoven pohledávek na světě s více jak 80letou zkušeností. Její celkové tržby činí 1,8 miliardy EUR, což je 31 % celosvětového tržního podílu. Každoročně chrání světové obchody v hodnotě 465 miliard EUR proti riziku nezaplacení, zajišťuje souhrnnou nabídku transferu rizik, financování a pojištění pohledávek z obchodního styku. Prostřednictvím svých 160 kanceláří ve 40 zemích světa má Atradius Group přístup k úvěrovým informacím o 52 milionech společností na celém světe a denně učiní více než 22.000 rozhodnutí o kreditních limitech. Atradius dosáhl hodnocení A od Standard & Poor´s a A2 od Moody´s. Bonitu Crédito y Caución potvrzuje i hodnocení A od Standard & Poor’s a A1 od Moody’s.

Bližší informace na www.atradius.cz nebo www.atradius.com.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688