Pavel Daniel (Kurzy.cz)
Názory pro přijetí  |  27.06.2008 13:40:30

LUCIE VITAMVÁSOVÁ: Euro ano, ale později

Přijetí eura je z ekonomického pohledu vítané, málokdo se ale dívá na tuto problematiku také z pohledu běžného občana a je jasné, že Česká republika ještě neprovedla reformy, které jsou nejen ekonomicky významné, ale jsou velice důležité i pro celou společnost.

 

Co se týče České republiky a jejího přistoupení k eurozóně, domnívám se, že za současné situace by euro bylo spíše rizikem pro ekonomiku. Pravdou je, že Česká republika splňuje většinu ekonomických kriteriér pro přijetí společné měny, hrozbou je ale státní rozpočet. Přestože se deficit státního rozpočtu také v posledních letech pohyboval v rámci kritéria pro přistoupení, nedomnívám se, že je to udržitelný stav. Dále je také nutné, aby se cenová hladina v České republice více přiblížila zemím eurozóny, abychom nezažili šok z náhlého růstu cen po přistoupení.

 

Je také pravdou, že si nežijeme špatně, spokojenost lidí stoupá s tím jak naše životní úroveň roste, ovšem ve srovnání se zeměmi, které již euro zavedly, tedy s těmi vyspělejšími zeměmi, jsme opravdu stále pozadu a nejen co se životní úrovně týče, ale i té spokojenosti. To je sice sociologický faktor, ovšem má úzkou spojitost s tím ekonomickým světem – tj. s problematikou státního rozpočtu.

 

Spokojenost většiny lidí je spojena s životními jistotami. První problém vidím ve zdravotnictví a z obou pohledů, tedy jak ekonomického tak sociologického. Lidé by měli vědět, kde, kdy, jak a za kolik je ošetří v případě nemoci. To se ale ve většině případů neděje a ještě to stojí daňové poplatníky neuvěřitelné množství peněz. Zdravotnictví je financováno ze státního rozpočtu, je to tedy o politické vůli něco s tímto stavem udělat, což by pomohlo nejen státním financím a vydláždilo cestu za eurem, ale i celé společnosti.

 

Další obrovskou nejistotou pro nás všechny je stáří a náš příjem v době, kdy nebudeme moci si na sebe dále vydělávat. Fakt, že ti co si momentálně neplatí komerční penzijní připojištění, zažívají obrovskou nejistotu, není snad třeba připomínat. Jde o důchodovou reformu, která by nejen pomohla nám všem, ale i státnímu rozpočtu a cestě za eurem.

 

Tímto chci říci, že euro ano, ale až se úspěšně zavede reforma důchodová a reforma zdravotnictví, s čímž nepočítám dříve než po roce 2014. Tyto dvě reformy a jejich úspěšné zavedení jsou důležité nejen z hlediska připravenosti České republiky na euro a sladění naší ekonomiky s eurozónou, bylo by ale dobré jít do eurozóny i stejně spokojeni jako jsou lidé v ostatních vyspělých zemích. Navíc spokojení lidé by se neobávali eura tak jako se v současnosti většina lidí obává, a proto se vyslovuje proti přistoupení k eurozóně.

 

Lucie VITAMVÁSOVÁ je Analytičkou společnosti X-Trade Brokers ČR

26.08. 12:07  Vaše tvrzení nejsou pravdivá (Ullsperger)
15.08. 14:58  Článek mimo realitu (George Soros)
14.08. 12:52  Článek mimo realitu (Pavel Hlavín)
14.08. 11:48  Článek mimo realitu (George Soros)
22.07. 10:24  Článek mimo realitu (Pavel Hlavín)

Poslední zprávy z rubriky Názory pro přijetí:

11.09.2008  JOSEF BARTONĚK: Jsme součástí Evropy Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
27.06.2008  LUCIE VITAMVÁSOVÁ: Euro ano, ale později Pavel Daniel (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688